Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Undantagstillstånd ska tysta vänsterprotest

Gäller i Hamburg på obestämd tid

Det råder undantagstillstånd i Hamburg på obestämd tid. Polisen har förklarat delar av staden för ”gefahrengebiet”, farozon, där de tar sig rätt att visitera och avvisa vem som helst utan brottsmisstanke. Bakgrunden är månader av växande spänningar mellan polis och den autonoma vänstern. De bottnar bland annat i att polisen i oktober genomförde ett slags REVA-projekt och lät kontrollera alla personer som såg ut som afrikaner i den radikala stadsdelen S:t Pauli och i att det ockuperade kulturhuset Rote Flora riskerar att utrymmas.

Det hela kulminerade när en demonstration med över 7 000 deltagare till stöd för Rote Flora angreps med batonger, peppar­sprej och vattenkanoner den 21 december. 169 poliser och över 500 demonstranter skadades.

Därefter infördes undantagstillståndet - vars främsta effekt verkar vara att spänningarna trappas upp ytterligare. Klimatet förbättras inte heller direkt av att polisen nu tvingats erkänna att man farit med osanning när man rapporterat om en svårt skadad polisman.

Det ser mer ut som en maktdemonstration än som konfliktlösning. Polisen vill visa vem som bestämmer på gatorna. Det kommer säkert att fungera; det finns ju ingen gräns för de resurser staten kan sätta in om den vill.

Men man marscherar in i en återvändsgränd. Den autonoma rörelsen kommer ju inte att försvinna. Och nästa gång kommer ännu fler att vara redo att greppa efter gatstenen.