Videoslots varnas och bötfälls med 9 miljoner kronor

Spelinspektionen har beslutat att utfärda en varning och en sanktionsavgift på 9.000.000 kronor till Videoslots Ltd. Detta efter att ha konstaterat allvarliga brister i företagets arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Granskningen inleddes i november 2021

Den 2 november 2021 inledde Spelinspektionen en tillsyn av Videoslots för att granska företagets efterlevnad av penningtvättslagen. Fokus har legat på hur Videoslots säkerställer tillräcklig kännedom om sina kunder för att upprätthålla affärsförbindelserna i enlighet med lagen.

Spelinspektionen identifierade allvarliga brister i Videoslots arbete med kundkännedom, särskilt efter det att kundernas spelkonton öppnats. 

Trots att Videoslots har svarat på Spelinspektionens frågor och tillhandahållit begärd dokumentation beträffande riskbedömning, riskklassificering av kunder, allmän riskbedömning och rutiner, har detta inte varit tillräckligt för att undvika sanktioner.

Varnas och måste betala sanktionsavgift

Under den granskade perioden utvecklade Videoslots ett eget riskbaserat system för att utvärdera varje kunds riskprofil. Systemet tar hänsyn till en omfattande mängd data om den enskilda kunden, inklusive kundprofil, beteende och affärsrelationens syfte.

Trots detta har Spelinspektionen funnit allvarliga brister i företagets åtgärder, vilket har resulterat i utförandet av en varning och en sanktionsavgift på 9 miljoner kronor.

Spelinspektionen understryker vikten av att följa lagstiftningen för att förhindra och upptäcka penningtvätt och finansiering av terrorism inom spelindustrin. Videoslots kommer att fortsätta att övervakas noggrant för att säkerställa att nödvändiga åtgärder vidtas för en trygg och ansvarsfull spelverksamhet.

Videoslots beviljades licens för kommersiellt onlinespel den 4 december 2018 enligt spellagen, gällande fram till den 31 december 2023.

Fler nyheter: