TV4 fälls för smygreklam i HD

Populära inslag på TV4 så som liveskrapet på Triss i nyhetsmorgon, Keno och Lotto har ansetts vara ett brott mot Radio- och TV-lagen. Efter en lång rättsprocess har till slut Högsta Domstolen fällt TV4 för smygreklam. 

Processen började redan 2019

År 2019 gjorden BOS, Branschförenongen för onlinespel en anmälan till KO, Konsumentombudsmannen. Året därpå genomfördes sedan en granskning mot TV4:s sändningar och man kunde konstatera att de bröt mot spellagen

Totalt var det två punkter som det handlade om: 

  • Spellagen 15 kap. 3§: Uppgifter om 18-årsgräns samt kontaktuppgifter till Stödlinjen saknas
  • Marknadsföringslagen 9§: Reklammärkning och uppgift om avsändare saknas

Både Svenska Spel och TV4 har dock hävdat under processen att det strider mot yttrandefrihetslagen och efter den första prövningen som genomfördes av Granskningsnämnden fick man också rätt. 

“Mot bakgrund av uppgifter från TV4 konstaterade nämnden nu att inslaget varken var reklam eller en annons och att det inte innehöll någon produktplacering“, meddelade Granskningsnämnden då i ett pressmeddelande.

KO fick slutligen rätt

I mars månad 2020 tog KO upp fallet på nytt och lyckades också vinna ärendet i Patent- och marknadsdomstolen. 

Nästan två år senare, i april 2022 underkändes KO:s krav på att offentliggöra avtalet mellan Svenska Spel och TV4. KO gav dock inte upp och tog senare ärendet vidare till Högsta Domstolen som biföll överklagandet. 

Högsta Domstolen har nu tagit beslut på att KO får rätt och därmed har TV4 funnits skyldiga till att bedriva smygreklam för Svenska Spel. 

Spelreklam ska märkas på TV4:s livesändningar

Efter att ha förlorat i Högsta Domstolen anses nu TV4 skyldiga till att ha bedrivit smygreklam till Svenska Spel. 

Framöver kommer därför TV4:s livesändningar av Triss, Keno och Lotto att märkas som spelreklam då man anser att det är en form av reklaminslag. Fallet ligger just nu hos förvaltningsrätten och TV4 riskerar att behöva betala vite.

Svenska spel i tuff situation

Som vi tidigare rapporterat om finns det stora påtryckningar från bland annat BOS om att staten ska sälja ut Svenska Spel. Läs mer här

Även regeringen gick till val på att sälja Svenska Spel Sport & Casino då man anser att Svenska Spel inte kan vara vinstdrivande och samtidigt hålla god takt med ansvarsfullt spel. Med nya domen om smygreklam i TV4 förväntas ärendet återigen tas upp.