Stora kostnader för spelproblem 

En ny hälsoekonomisk studie visar att spelproblemen för det svenska samhället 2021 kostade 9 miljarder kronor. Studien är framtagen av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi på uppdrag från Folkhälsomyndigheten. 

Spelproblemen kostar inte bara för individen

Även om spelproblemen i största allmänhet drabbar individen så får samhället också bära stora kostnader. I en ny studie visade sig att spelproblemen totalt kostade samhället 9 miljarder kronor år 2021. 

Summan motsvarar omkring 900 kr per invånare vilket är en minskning från senaste undersökning. År 2018 uppskattades den totala kostnaden ligga på 14 miljarder kronor. 

När man fortsätter jämförelsen från 2018 så är andelen med spelproblem i snitt densamma. 2018 var andelen av problemspelande i befolkningen på 1,4% och år 2021 1,3%. När det kommer till allvarligt problemspelande låg andelen på 0,6% 2018 och 0,5% 2021. 

Ulla Romild, utredare på Folkhälsomyndigheten säger följande:

Minskningen från 2018 handlar främst om att kostnaderna för arbetslöshet beräknades sjunka från 6,6 miljarder till 0,3 miljarder. Om arbetslöshetsrelaterade kostnader undantas, så ökade kostnaderna för spelproblem från 6,2 till 8,7 miljarder”,

Vad beror kostnaderna på?

Studien visar att kostnaderna för samhället är större än statens intäkter från spel om pengar. Till största del är det kommuner, regioner och arbetsgivare som får ta kostnaden. 

För en arbetsgivare kan det handla om sjuknärvaro och arbetsfrånvaro eftersom man mår dåligt av sitt spelande. För kommuner och regioner handlar kostnaderna främst för stöd och behandling. 

Den totala kostnaden för en person med allvarliga spelproblem uppges ligga på 227 475 kr. 

Alla kostnader räknas inte in 

En del av kostnaderna är svåra att uppskatta och är därför inte inkluderade i beräkningarna. Exempel på kostnader som inte inkluderas är följande: 

  • Psykiatrisk akutmottagning eller psykiatriska manifestationer av spelberoende
  • Hemlöshet
  • Indirekta kostnader för anhöriga

Om man jämför studien från 2018 har vissa beräkningar blivit mer stabila. I uppgifter kring kriminalvård fanns det exempelvis inga större skillnader. När man tittar vidare på jämförelsen så kan man även konstatera att uppgifter om långtidssjukskrivning och sjuk- eller aktivitetsersättning är något som tillkommit 2021 och inte fanns med 2018. 

Andra kostnader för problem i samhället

När man jämför kostnaderna för spelproblemmen med andra områden så ser det ut enligt följande: 

  • 31,5 miljarder kronor för rökning år (2015)
  • 60,3 miljarder kronor för alkoholkonsumtion år (2017)
  • 38,5 miljarder kronor för narkotikaanvändning år (2020)
  • 0,3 miljarder kronor för dopning år (2017)