Spelinspektionen tilldelas ökad finansiering inför 2024

I en kraftfull budgetproposition meddelar regeringen att tillsynen över spelmarknaden måste skärpas. Både Finansinspektionen och Spelinspektionen kommer att tilldelas betydande anslagsökningar för att effektivisera sitt arbete.

Nya satsningar ska stärka konsumentskyddet

I en tydlig satsning för att stärka konsumentskyddet och bekämpa den organiserade brottsligheten inom spelverksamheten, meddelade regeringen en betydande ökning av anslagen till både Finansinspektionen och Spelinspektionen i sin nya budgetproposition för kommande år.

Regeringen uppmanar de två myndigheterna till ett närmare samarbete för att ta itu med problemen kring matchfixning och olaglig spelverksamhet. Den organiserade brottsligheten trivs inom den illegala spelvärlden, där matchfixning utgör ett växande hot och olaglig spelverksamhet fungerar som en effektiv metod för penningtvätt.

Finansminister Niklas Wykman (M) betonar vikten av ett starkt konsumentskydd inom spelmarknaden och säger:

Det ska vara ett starkt konsumentskydd på spelmarknaden. Med den här satsningen kan Spelinspektionen vässa tillsynen. Dessutom kan samarbetet med Finansinspektionen öppna nya möjligheter för att blockera betalningsförmedling till och från olagliga aktörer, något som kan spela en viktig roll i arbetet med att bekämpa kriminell verksamhet.”

Idrottens trovärdighet står på spel

Matchfixning utgör ett växande problem i Sverige och hotar hela idrottsväsendets trovärdighet. För att idrott ska kunna upprätthålla sin integritet och njutas fullt ut, krävs en garanti för rent spel. 

Idrottsminister Jakob Forssmed understryker vikten av att bekämpa matchfixning och säger: 

Uppgjorda idrottstävlingar och annan form av matchfixning strider mot idrottens grundläggande värderingar och är ett allvarligt hot mot idrottens framtid. Förstärkning av Spelinspektionens arbete bidrar till att skydda svensk idrott från att undermineras av organiserad brottslighet.”

Budgetpropositionen sätter ramen för tillväxt

Regeringens budgetförslag presenterar en ökning på 10,8 miljoner kronor till Spelinspektionen och 4,5 miljoner kronor till Finansinspektionen. 

Dessutom är tanken att Spelinspektionens anslag ska ökas med 15,6 miljoner kronor år 2025 och 18,6 miljoner kronor år 2026. Denna satsning markerar en kraftig insats för att stärka konsumentskyddet och bekämpa den illegala spelverksamheten i Sverige.

Fler nyheter