Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot utredning om partilotterier

Den nuvarande svenska regeringen har lagt fullt fokus för att plocka bort Socialdemokraternas partilotterier. Nu ger Socialdemokraterna svar på tal och menar att regeringen riktar in sig på deras finansiering. 

Regeringen har tillsatt en utredning

Under förra veckan tillsatte regeringen en utredning där ett förslag om ändringar i spellagen ska ses över, något vi rapporterade om

Ett av förslagen handlade bland annat om telefonförsäljning av speltjänster, men i detta fall handlar det om att licensen ska tas bort när en politisk verksamhet har en försäljning av lotterier som gör en gynnsam utdelning.

Vinster på 32,5 miljoner kronor 

Socialdemokraternas (S) lotterier har funnits sedan 1950-talet. Under året 2021 drog A-lotterierna in 80 miljoner kronor, något som gav S en vinst på 32,5 miljoner kronor. 

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har riktat en skrap kritik mot regeringen och gruppledaren i riksdagen, Lena Hallengren sa i ett uttalade till TT enligt följande: 

Det är en farlig utveckling och ett svek mot väljarna. De riktar in sig på vår finansiering med kirurgisk precision”.

Förändrar spelreglerna för det politiska arbetet

Med stora lotteri-vinster som regeringen anses ska plockas bort, menar Magdalena Andersson att förslaget rent av förstör för Sverige och förändrar spelreglerna för det politiska arbetet. 

I ett politiskt läge där vi är behov av handlingskraft ägnar de istället tid och kraft åt att försöka strypa oppositionen. Sverige har många samhällsproblem, att vi har en opposition är inte ett av dem utan tvärtom”, säger hon.

Finansministern Niklas Wykman har också pratat med TT och menar att det är en viktig förändring för spelmarknaden. 

Det största skälet att förbjuda lotterierna handlar främst om att partierna själva, via rikstagen i slutänden ansvarar för just hur regleringen och tillsynen fungerar. 

Det skapar alltid frågor om politikerna agerar för Sveriges bästa eller för sitt eget ekonomiska intresse”, avslutar Wykman.

Fler nyheter