Ökning av spel om pengar bland gymnasiepojkar trots 18-årsgräns

“Siffran ska ligga på noll”

Trots att det enligt svensk lag är förbjudet för personer under 18 år att delta i hasardspel, har nära hälften av pojkarna i andra årskursen på gymnasiet erkänt att de har spelat om pengar det senaste året.

Unga människor under 18 år ska inte kunna spela med pengar, den siffran ska ligga på noll”, säger ansvarig minister Niklas Wykman (M).

Ökning för både flickor och pojkar

CAN:s årliga skolundersökning, där över 10 000 elever i nionde klass och andra året på gymnasiet deltar, kartlägger elevernas alkohol-, tobaks- och narkotikavanor. Undersökningen inkluderar även frågor om spel om pengar och dopning.

Resultaten från årets undersökning visar på en historiskt låg nivå av alkoholkonsumtion bland ungdomar, men samtidigt framträder en oroväckande ökning av spel om pengar. 

För pojkar på gymnasiet har andelen som erkänner att de spelat om pengar ökat från 27 procent 2019 till 40 procent i år. Även för flickor har andelen stigit från 4 procent till 12 procent.

Spelandet sker online

Siri Thor som arbetar på CAN, pekar på att den ökade spelandet främst sker online och inkluderar allt från sportsbetting till pokerspel. 

Majoriteten av de tillfrågade i andra årskursen på gymnasiet är under 18 år, vilket innebär att de bryter mot den svenska spellagen.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) uttrycker oro över utvecklingen. Han påpekar att regeringen planerar flera åtgärder för att adressera problemet, inklusive ökade resurser till Spelinspektionen och Finansinspektionen för en noggrannare övervakning av spelmarknaden.

Vi ska ge mer resurser till Spelinspektionen och Finansinspektionen för att övervaka spelmarknaden mer noggrant. Det är också viktigt att motverka de olicensierade spelbolagen i Sverige”, avslutar Wykman.

Fler nyheter