Odd Molly-grundaren förlorar mål mot speljätten Unibets ägare

Stämde spelföretaget på 10 miljoner kronor

Odd Molly-grundaren och entreprenören Per Holknekt har förlorat rättegången mot Kindred Group, ägare till speljätten Unibet. Han stämde företaget på tio miljoner kronor och anklagade dem för att genom aggressiv marknadsföring uppmuntra hans spelmissbruk. 

Tyvärr för Holknekt har Stockholms tingsrätt nu meddelat att han måste betala över två miljoner kronor för speljättens rättegångskostnader.

Holknekt påstår att Unibet uppmuntrade honom att spela trots tydliga spelproblem

Per Holknekt hävdar att Unibet, genom aggressiv marknadsföring, uppmuntrade honom att fortsätta spela trots att det var uppenbart att han hade allvarliga spelproblem. 

Han berättar om en händelse där en representant från Unibet kontaktade honom efter att han hade bestämt sig för att sluta spela och överraskade honom med en insättning på 10.000 kronor på hans konto.

De tjänade ju såna jävla pengar på mig att de var livrädda att jag hade gått till en konkurrent, har Holknekt sagt till Göteborgs-Posten.

Domstolen menar att Kindred group inte ägde varumärket Unibet

I domen konstaterar Stockholms tingsrätt att Holknekt förlorar målet och att han måste betala över två miljoner kronor för speljättens rättegångskostnader.

Tingsrätten påpekar att Holknekt aldrig hade något avtal med Kindred Group, utan istället med deras dotterbolag Unibet International Ltd/Trannel, som inte ingick i målet. 

Dessutom påpekar domstolen att det inte är bevisat att Kindred group PLC gjort någon obehörig vinst genom Holknekts spelande.

Överväger överklagande till Högsta domstolen

Efter domen har Per Holknekt gett sin reaktion och meddelat att de kommer att analysera motpartens argument för att fatta beslut kring nästa steg. Han uttrycker även optimism om möjligheterna att tydliggöra omständigheter i en vidare instans, närmare bestämt hovrätten. 

Holknekt betonar att de utgick från att processen i tingsrätten endast var fas 1 och att de ser ljust på möjligheterna att fortsätta sitt arbete.

Vi utgick från att processen i tingsrätten endast var fas 1, skriver 63-åringen i en kommentar till Expressen

Andra fallet av privatperson mot spelbolag – paralleller till Betsson-rättegången

Domen mot Holknekt markerar det andra uppmärksammade fallet där en privatperson stämmer ett spelbolag med svensk licens

I december föll en liknande dom i patent- och marknadsöverdomstolen mot Betsson, där rätten krävde att spelbolaget betalar tillbaka förluster på närmare sex miljoner kronor till en spelberoende kund. 

Liksom Betsson har Holknekt meddelat att han troligen kommer att överklaga domen till Högsta domstolen och hävdar att processen i tingsrätten endast var första steget.

Fler nyheter