Nya förslaget: Spelbolag kan ta del av personuppgifter

För att minska risken för spelmissbruk kan spelbolagen få ta del av personuppgifter. Detta är ett förslag som presenterades för att kunna lägga större vikt på ansvarsfullt spel

Förslaget ska minska risken för spelmissbruk

Genom förslaget, är tanken att underlätta det samlade arbetet mot problemspelande. Om spelbolagen kan samla in en större omfattande del av personuppgifterna skulle man kunna följa upp sina spelare i större utsträckning. 

“Genom förslaget kan vi säkerställa ett starkt konsumentskydd på spelmarknaden och bättre hjälpa dem som behöver komma ur ett spelmissbruk. Förslaget har tagits fram efter en uppföljning av Statskontoret där de påpekar att spelbolag måste ha god kännedom om sina kunder för att kunna motverka problemspelande”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Möjligheterna för spelbolagen

Redan idag har spelbolagen rätt att hantera personuppgifter inom det som kallas för omsorgsplikten. Detta finns till för att spelbolagen helt enkelt ska skydda sina spelare mot överdrivet spelande. 

Det nya förslaget ska komplettera och öka spelbolagens rättigheter för att motverka problemspelande i en större utsträckning. På så sätt ska spelbolagen kunna värdera spelarnas spelbeteende och spelarprofiler. 

I förslaget ska även spelbolagen få tillåtelse att granska och analysera egna rapporterade uppgifter om en spelares ekonomi och hälsa. På så sätt kan man på ytterligare grunder motverka överdrivet spelande. 

Förslaget ska minska spelprobelm 

Själva syftet med förslaget är att förhindra att spelare med problem alternativt spelare som befinner sig i riskzonen lockas att spela. 

Om den nya lagen ändras har man föreslagit att den ska träda i kraft den 1 januari 2024.

Källa: Regeringskansliet