Manliga fotbollsspelare har högre risk att få spelproblem

Efter en undersökning kan man konstatera att manliga elitfotbollsspelare löper en högre risk att få spelproblem. I undersökningen som gjordes, visade sig att två av tre av fotbollspelarna i åldern 18-19 år har spelat om pengar varav 13% löper en risk att få spelproblem. 

Svensk elitfotboll bakom undersökningen

Svensk elitfotboll har tillsammans med Karolinska Institutet och enheten STAD gjort en undersökning för att se hur många elitfotbollspelare som spelar om pengar. 

Undersökningen visade sig att svenska fotbollsspelare löper en högre risk att få problem med spelandet om man jämför med övriga befolkningen. 

Orsakerna till spelproblem bland elitfotbollspelare

Det finns en hel del orsaker till att spelproblemen bland elitfotbollspelare är betydligt högre. En av de orsakerna som påvisas är det sociala inlärningsmönstert. 

Unga spelare tar efter de äldre i laget. Några andra orsaker som också påverkar riskerna för spelproblem är den högre inkomsten, mycket ledig tid och att få kickar utanför fotbollsplanen.

En seniorspelare som var med i undersökningen sa följande: Generellt så känns fotbollsspelare ganska rastlösa utöver fotbollen, om man säger så. Som jag sa, det finns mycket tid över, man tränar på förmiddagar, sen så går folk hem. /…/ Så jag tror att just tiden, och sen är det klart att många tjänar ju ganska bra med pengar.

Var kan man vända sig om man upplever spelproblem?

Till en början är det väldigt viktigt att stänga av sig från samtliga spelsajter och därmed inte ha tillgången till spel. Detta gör du bäst genom att använda dig av Spelpaus, www.spelpaus.se.

Du kan också vända dig mot stödlinjen där du kan prata eller skriva om dina problem, www.stodlinjen.se.