Krav på tillstånd för speltillverkarna

Från och med den 1 juli 2023 kan det krävas att speltillverkare måste ha tillstånd för erbjuda spel till svensklicensierade casinon online

Förslaget diskuteras och den 7 december i år förväntas det hållas en informationsträff för berörda parter. Om beslutet klubbas igenom kommer olicensierade spelaktörer inte kunna använda sig av de leverantörer som tillhandahåller programvaran åt speloperatörer med svensk licens. 

En förstärkt spelreglering 

Syftet med att kräva tillstånd från leverantörerna som tillhandahåller spelen på den svenska marknaden är att minska illegalt spel. Kravet på tillståndet påverkar såväl speltillverkarna som tillhandahåller spelen samt spelsidorna med svensk licens

Påverkan för spelarna

Hur stor påverkan “en förstärkt spelreglering” innebär för spelarna är svårt att förutspå. Det som helt enkelt krävs är att speltillverkarna måste ha ett speciellt tillstånd för att erbjuda sina spel på den svenska marknaden. Huruvida speltillverkarna ställer sig till detta får tiden utvisa. 

Fortfarande ett förslag

Än så länge är det fortfarande bara ett förslag då riksdagen ännu inte fattat något beslut. Om förslaget om kravet för tillstånd för speltillverkarna skulle gå igenom kommer detta träda i kraft först den 1 juli 2023. Från och med den 1 mars 2023 ska berörda aktörer ha möjligheten att skicka in ansökningar om tillstånd till Spelinspektionen.