Kombilotteriet i blåsväder efter avslöjande

Lotteriet anklagas för att lura äldre 

I september 2024 uppstod en storm kring Kombilotteriet, som hanteras av Kombispel. Enligt Dagens Nyheter har ett telemarketingföretag i Barcelona använts för försäljningen, där de ska ha riktat sig särskilt mot äldre och förvirrade personer. 

Tidigare anställda har beskrivit försäljningsmetoderna som trakasserier, och sedan 2022 har 18 anmälningar inkommit till Konsumentombudsmannen.

Kombispel kommer att upphöra med all användning av telemarketingbolag, sa Tobias Baudin, pressekreterare för Socialdemokraterna, vid en pressträff den 13 september.

Kriminella kopplingar 

Trots Socialdemokraternas beslut att avbryta den externa telefonförsäljningen, kom snart nya avslöjanden. 

Expressen och Svenska Dagbladet rapporterade att personer som arbetat vid callcentret i Barcelona kan kopplas till organiserad brottslighet. Fyra individer har identifierats med kopplingar till penningtvätt och grova våldsbrott i Sverige.

Spelinspektionen granskar Socialdemokraternas lotteri 

Spelinspektionen har meddelat att de granskar situationen, även om inget formellt tillsynsärende har inletts. 

Kommunikationschefen Yvonne Hejdenberg uppger att myndigheten försöker skapa en tydligare bild av uppgifterna och kommer att återkomma med mer information.

Vi har för närvarande inget pågående tillsynsärende, men vi ser över de uppgifter som framkommit i medierna, sa Hejdenberg.

Magdalena Andersson: “Djupt besviken” 

Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, uttryckte stark kritik och besvikelse över skandalen.

Jag är djupt besviken och förbannad, sa Andersson under en pressträff och betonade att hon inte kände till hur försäljningen gått till. Hon kallade det hela “helt oacceptabelt“.

Tobias Baudin uppmanade de som känner sig lurade att kontakta Kombilotteriet eller Konsumentverket för att eventuellt få sina pengar tillbaka.

–  Det är fullt möjligt att betala tillbaka till dem som känner att de har köpt en lott på ett sätt som inte är okej, sa Tobias Baudin.

Om Kombilotteriet 

Kombilotteriet startades 1956 och drivs av A-lotterierna, som är ett av Sveriges största lotterier. Intäkterna går till att stödja Socialdemokraterna och dess organisationer som SSU och S-kvinnor.

Förra året bidrog lotteriverksamheten med 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,3 miljoner kronor till SSU.

Fler nyheter