Kindreds varumärken får böter i Storbritannien 

Det svenska spelföretaget Kindred Group som ligger bakom flera populära spelsidor på svenska marknaden har åkt på dryga böter i Storbritannien. Nu ska man se över sina rutiner och utföra flera förbättringsåtgärder. 

Bötfälls med över 90 miljoner kronor

Den brittiska myndigeten UK Gambling Commission som motsvarar Spelinspektionen i Sverige har tidigare delat ut varningar till Kindred Group. 

I varningarna kan man se en del brister som bland annat berör spelansvar och penningtvätt. Nu får man därför betala en bötessumma på 7,1 miljoner pund vilket motsvarar strax över 90 miljoner SEK. 

32Red Limited med 32red.com bötfälls med 4 195 655 pund medan Platinum Gaming Limited, företaget bakom Unibet.co.uk, står inför en straffavgift på 2 937 599 pund. 

Spelare satte in 43 000 pund på en vecka 

En spelare hos 32Red gjorde insättningar för 43 000 pund och förlorade 36 000 pund under sju dagar. 

UK Gambling Commission menade att operatören inte gjort allt i sin makt för att förhindra eventuellt spelmissbruk. Kunden hade endast fått försäkra sig om att han var bekväm med sin spelnivå.  

Spelare kunde skapa konto trots avstängning

I Platinum Gaming Limiteds fall så handlade om att spelare kunde skapa nya konton trots att man var självexkluderad. 

Exempelvis kunde spelare skapa konto hos Unibet trots att man var avstängd hos 32Red, något som inte ska vara möjligt. 

En annan spelare kunde trots sin avstängning göra insättningar på totalt 16 280 pund med en förlust på 8 321 pund under två veckors tid innan kontot blockerades. 

Kay Roberts, verkställande direktör för UKGC, sa: 

Dessa misslyckanden visar tydligt att båda operatörerna misslyckades med att interagera med kunder på ett sätt som minimerar risken för att de ska drabbas av skador i samband med spel.

“Våra undersökningar visade också att policyer och procedurer förbisågs, både kring kundkonton och metoder för att bekämpa penningtvätt.

Se alla punkter man fått böter för hos UKGC här.

Flera förbättringsåtgärder ska göras 

Kindred Group reagerade ödmjukt på böterna och har redan börjat se sig om för en förbättring. Bland annat har man ökat antalet anställda som jobbar med riskhantering samtidigt som spelarna måste ha anpassade insättningsgränser kopplade till sin riskprofil. 

Dessutom kommer spelare under 25 år få begränsade insättningsgränser och redan vid registrering ska man se till att spelare med ekonomiska problem inte ska kunna fullfölja processen. 

Unibets VD Henrik Tjärnström uttalade sig om böterna: 

Medan vi accepterar resultatet och erkännandet av att vi redan har tagit betydande steg för att stärka våra processer, inser vi också att vi måste arbeta ännu hårdare för att säkerställa en säker och efterlevnad företag.

Börsen reagerade negativt 

Storbritannien är en stor marknad för Kindred Group. På den nordiska marknaden har man en nettovinst som står för 26% medan marknaden i Västeuropa med bland annat Storbritannien står för hela 60% av nettovinsten. 

Nyheten gjorde även att börsen fick en reaktion då aktien några timmar senare hade gått ned med 1,62%.

Fler nyheter