Kindred Group med och skapar speldata för spelproblem

Kindred Group tillsammans med Svenska Spel och ATG ska med hjälp av teknik och data visa allmänheten hur man jobbar och hur man kan motverka spelproblem. 

Spelproblem har länge varit ett känt ämne i branschen som man givetvis vill ta bort. Kindred Group där bland annat Unibet ingår ska nu tillsammans med Svenska Spel och ATG börja analysera och informera data kring problemspelande för att öka omgivningens förståelse. 

Operatörstrion som idag står för över hälften av den reglerade marknaden kommer släppa nya information var sjätte månad. 

Ge allmänheten ett större perspektiv

De tre spelföretagen kommer individuellt att rapportera uppgifter som rör respektive verksamhet. Uppgifterna kommer inkludera olika rapporter så som följande: 

  • Hur stor procentandel spelare som kontaktas på grund av spelproblem
  • Effekten av att kontakta spelare som missbrukar spelandet och andelen som minskar sitt spelande
  • Hur stor andel som minskar spelandet och väljer att självutesluta sig 

Kindred har presenterat siffror för skadligt spel

Sedan februari 2021 har Kindred Group kikat på spelproblemen och presenterat intäkter som kommer från skadligt spel. Under Q1 och Q2 låg siffran på 3,3%, något som ökade till 3,8% under det tredje kvartalet. 

Syftet med att nu presentera rapporter är att minska problemspelandet. Genom att publicera offentliga handlingar kommer intressenterna få en större förståelse hur man arbetar och hur man följer upp ansvaret.

Henrik Tjärnström, VD på Kindred Group sa följande: “Dessa nyckeltal, som vi kommer att rapportera var sjätte månad, kommer att göra det lättare för våra intressenter att följa och förstå hur vi med hjälp av regelverk, teknik, forskning och mänsklig kontakt arbetar för att motverka skadligt spelande”.

Mer transparens på den svenska marknaden

Målet med att publicera offentlig data för spelproblem ska ge allmänheten en större inblick hur spelföretagen jobbar med ansvarsfullt spel och ett ökat förtroende för branschen. 

Vi tror att en mer faktabaserad och öppen dialog bidrar till ökat förtroende för vår bransch och gör andra operatörer mer benägna att följa efter.

“Det här senaste initiativet mellan ATG, Svenska Spel och oss skapar ytterligare transparens på den svenska marknaden. Jag är övertygad om att det kommer att uppmuntra spelindustrin, och de som är associerade med branschen, att arbeta hårdare för en mer hållbar form av underhållning”, säger Tjärnström.

Fler spelföretag på samma linje

Det finns fler spelföretag som jobbar med ett större spelansvar. Nyligen kunde vi berätta att LeoVegas samarbetar med Karolinska Institutet med forskning om hur man snabbare ska kunna ta tag i spelproblem.

Med andra ord är det många svenska spelföretag som står redo att göra satsningar framåt för att öka spelansvaret på den svenska spelmarknaden.