Kindred lämnar den amerikanska marknaden 

Beslutet har fått uppmärksamhet

Kindred, det framstående bettingbolaget som bland annat ligger bakom Unibet, har nyligen meddelat att man tar avstånd från den amerikanska marknaden, och detta beslut har fått betydande uppmärksamhet. 

Trots detta bekräftar tillförordnade VD:n Nils Andén att bolaget för närvarande inte har några ytterligare planer på att lämna andra marknader. Samtidigt framhåller han att Kindred fokuserar på sina kärnmarknader och lanserar ett nytt besparingsprogram för att stärka sin position.

Över 300 anställda får lämna

Den strategiska omvärderingen, som initierades av Kindreds styrelse den 26 april 2023, syftar till att optimera företagets resurser och teknikutveckling genom att fokusera på sina kärnmarknader. 

Genom att avveckla närvaron på den nordamerikanska marknaden hoppas Kindred kunna omfördela finansiella och tekniska resurser till sina befintliga kärnmarknader för att öka tillväxtpotentialen och erövra ytterligare marknadsandelar.

Som en del av omstruktureringen kommer Kindred även att genomföra betydande kostnadsbesparingar, vilket inkluderar en minskning med över 300 anställda och konsulter under 2024. Dessa åtgärder förväntas generera årliga bruttobesparingar på cirka 40 miljoner GBP, vilket innefattar både operativa- och kapitalutgifter.

Du kan läsa hela pressmeddelandet från Kindred Group här!

Satsar på andra marknader

Under en telefonkonferens betonade Andén att Kindred kontinuerligt utvärderar sin globala närvaro. Trots att bolaget avvecklar sin verksamhet i USA ser han inte detta som en trend för andra marknader. 

Andén öppnar dock upp för möjligheten att vissa delar av den avvecklade amerikanska verksamheten istället kan säljas. På frågan om expansion i Brasilien och Latinamerika betonar Andén att Kindred noga analyserar marknader över hela världen.

Vi analyserar ständigt marknader över hela världen, inte bara i Europa utan även i Afrika, Latinamerika och Asien. Men jag tycker det är viktigt att påpeka att varje marknad vi tittar på måste passa in i vår strategi. Det måste vara en lokalt reglerad marknad där vi ser en väg till lönsam tillväxt”, svarade vd:n.

Satsningen i Nederländerna gör resultat

En intressant utveckling är Kindreds satsning på Nederländerna, där bolaget redan ser positiva resultat. Patrick Kortman, den tillförordnade finanschefen, delade med sig av företagets framgång på den nederländska marknaden:

Vi börjar få en riktigt stark operativ hävstångseffekt på den investering vi gör i Nederländerna. Vi förväntar oss även att marginalen därifrån kommer fortsätta stiga när vi fortsätter växa i landet”, utvecklade den tillförordnade finanschefen Patrick Kortman.

Aktien fortsatt på nedgång

Trots denna positiva utveckling på den nederländska marknaden har Kindreds aktie sett en nedgång på cirka -10,7 procent på Stockholmsbörsen. Det återstår att se hur dessa strategiska beslut och fokuserade satsningar kommer att påverka bolagets övergripande framtid och aktievärde.

Fler nyheter