Förslaget: Mer pengar till Spelinspektionen

Regeringen har lämnat in ett förslag om en förändring i vårbudgeten som ska ge Spelinspektionen mer pengar att förhålla sig till. Detta för att minska olicensierat spel och skapa en säkrare spelmarknad i Sverige. 

Ska hålla olaglig spelverksamhet borta

I ansökan om mer medel, ligger förslaget på att öka budgeten med 2,4 miljoner kronor 2023. Med en aktiv tillsyn av spelmarknaden ska man på bästa sätt stoppa kriminell verksamhet och skydda utsatta grupper. 

Målet är att stänga ute olicensierat spel helt, då de inte betalar någon skatt samtidigt som de kan locka tillbaka personer med spelproblem och bidra till matchfixning. 

De olicensierade spelbolagen kan göra stor skada och ska bort från den svenska spelmarknaden. Med utökade resurser stärks Spelinspektionens möjligheter att använda sina nya tillsynsverktyg för att stänga ut dem”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Förnyade licenser på svenska marknaden

Det är inte bara olaglig verksamhet som ska stoppas på den svenska marknaden, utan även nya licenser kommer att förnyas

Den 1 januari 2019 behövde alla spelföretag ansöka om en licens för att verka på den svenska spelmarknaden. Licensen varar i fem år vilket gör att de behöver ha en ny licens på plats den 1 januari 2024. 

Höga krav för att verka på den svenska marknaden

Att verka på den svenska spelmarknaden ställer höga krav på spelföretaget. I linje med hälsosamt och ansvarsfullt spel krävs det att casinon hela tiden har koll på sina spelares insatser. 

Kraven finns till för att dels skapa en hälsosam spelmarknad men även se till att stoppa penningtvätt, något som Spelinspektionen har i uppdrag att följa upp. 

Förslagen presenteras i vårändringsbudgeten

Förslaget om ett ökat anslag för att värna tillsynen av spelmarknaden kommer från en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Förslaget är att utöka Spelinspektionens medel med 2,4 miljoner kronor.

Generaldirektören Camilla Rosenberg ser fram emot förslaget:

Vi välkomnar dessa extra medel som möjliggör ytterligare förstärkta åtgärder i bekämpningen av olicensierat spel, penningtvätt och matchfixning“.

Fler nyheter