Förslag på nya avgifter för svensk licens

I ett förslag från Spelinspektionen ska man se över avgifterna för licenserna i Sverige. BOS ställer sig positiva till förslaget då vissa avgifter överstiger hanteringskostnaderna. Ändringarna presenteras i en detaljerad promemoria.  

Spelinspektionens remiss innebär ändring av avgifter

Det har nu gått fyra år sedan omregleringen på den svenska marknaden. I Spelinspektionens promemoria kan man läsa om de nya förslag som ska ge licensen en bättre kraft, både för spelföretagen som myndigheten. 

I korta drag så ser Spelinspektionens redogörelse ut enligt följande: 

  • Avgifterna för de olika licenserna ska ha en mer rättvis fördelning
  • Omfördelningen kommer innebära höjda avgifter för flera licenser
  • Licensavgiften för kommersiellt onlinespel och vadhållning ska sänkas då den överstiger myndighetens hanteringskostnader. 
  • I förslaget vill man att förnyelser av licenser ska vara utan avgift. 
  • Ta bort den särskilda avgiften för ändring av licens.

Omfördelning av avgifter måste genomföras

Spelinspektionen menar att en omfördelning av avgifterna måste genomföras för att få en mer rättvis kostnadstäckning för hanteringen av licens- och tillståndsansökningar. 

Med det nya förslaget ska flera licensavgifter höjas, men avgiften för kommersiellt onlinespel och vadhållning ska sänkas. Detta är något BOS instämmer på eftersom avgifterna ska täcka myndighetens kostnader.

Slopade avgifter för förnyelse av licens

Spelinspektionen vill sänka avgifterna för komersiellt onlinespel och vadhållning. När det kommer till förnyelse av en licens så hoppas man kunna ta bort avgiften helt, något som också innefattar ändringar av pågående licens.  

Att man vill slopa avgiften beror på att det har uppstått gränsdragningsproblem. Detta har i sin tur gjort det svårt att göra rättvisa och enhetliga bedömningar för Spelmyndigheten. 

BOS är inne på samma linje

BOS, Branchorganisationen för onlinespel är inne på samma linje och ser positivt på förslagen. Däremot tycker BOS att kommunikationen mellan spelföretagen och spelmyndigheten är för dålig. 

BOS har därför föreslagit en “One-Stop Shop” där licenshavaren snabbt ska kunna få rådgivning om något är oklart. 

I BOS remissvar skriver bland annat Gustaf Hoffstedt, VD följande: 

Våra medlemmar har spellicenser i många jurisdiktioner och medlemmarna vittnar om att Sverige avviker negativt vad avser möjligheten att ha en fungerande dialog mellan enskilt spelbolag och spelmyndigheten. I den mån förklaringen till denna olyckliga omständighet ligger i bristande finansiering anser vi att det är en viktigare fråga att komma till rätta med, jämfört med att hålla licensavgiften så låg som möjligt.”

Fler nyheter