Förslag för justerad sanktionsavgift

Den 19 juni 2023 kom ett förslag om att justera sanktionsavgifter för spelbolag som bryter mot penningtvättslagen. Utöver detta har det även kommit nya krav vid telefonförsäljning av lotter. 

Syfte att bekämpa kriminell verksamhet

Under veckan remitterades en promemoria med förslag om att justera sanktionsavgiften mot de spelbolag som bryter mot penningtvättslagen. På så sätt kan kan sanktionsavgiften uppgå till ett likvärdigt högsta belopp som en överträdelse av spellagen. 

Det stora syftet med förslaget som är tänkt att starta den 1 april 2024 är att stärka konsumentskyddet och samtidigt bekämpa kriminell verksamhet i samband med spel. 

Ett effektivt system för åtgärder mot penningtvätt är centralt i motverkandet av organiserad brottslighet. Spelmarknaden är en sektor med en hög risk för penningtvätt. Genom förslaget ges bättre möjligheter att bekämpa kriminell verksamhet i samband med spel”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Oftast högre sanktionsavgift vid överträdelse av spellagen

Tanken med det nya förslaget handlar främst om att sanktionsavgiften när ett spelbolag bryter mot penningtvättslagen är lägre än en överträdelse mot spellagen. 

För att jämna ut detta, har förslaget om justerad santkionsavgift inkommit. Om förslaget går igenom ska den nya lagen börja gälla den 1 april 2024 och det högsta beloppet ska vara likvärdigt med överträdelse mot spellagen, då det oftast anses att penningtvättslagen är allvarligare än överträdelser mot spellagen. 

Förslag om skriftlighetskrav vid telefonförsäljning

Det är inte bara en justerad sanktionsavgift som ingår i förslaget utan även ett förslag om skriftlighetskrav vid telefonförsäljning av speltjänster. 

I skriftlighetskravet ingår det att man inför särskilda informations- och formkrav vid telefonförsäljning av spel om pengar. 

Förslaget är framtaget till konsumentens fördel och enligt skriftlighetskravet måste en konsument efter ett samtal skriftligen tacka ja till anbudet. Om ett avtal inte skrivits under i enlighet med skriftlighetskravet kommer detta att anses vara ogiltigt.

Fler nyheter