Folkspel under Spelinspektionens granskning efter minderårig deltagare i Bingolotto

Person under 18 år deltog i vinstdragning

Folkspel har hamnat under lupp efter händelsen den 23 december 2023, när det kom till allmänhetens kännedom att en minderårig person deltog i Bingolottos uppesittarkväll. 

Trots kravet att lottköpare måste vara 18 år, fanns det tekniska brister vid telefonsamtal till programmet som förhindrade effektiv ålderskontroll.

Folkspel informerade själva

Folkspel informerade Spelinspektionen om händelsen den 4 januari 2024, och sedan dess har Spelinspektionen genomfört en noggrann granskning för att säkerställa att Folkspel följer spellagens bestämmelser. 

Den 22 mars 2024 skickade Spelinspektionen en begäran om yttrande till Folkspel med preliminära observationer och bedömningar.

Folkspel har betonat att sådana incidenter är ovanliga och att historiskt sett har minderåriga deltagare visat sig vara någon annan individ än lottköparen. Trots detta har händelsen lyft fram brister i ålderskontrollen vid telefonsamtal till Bingolotto.

Folkspel meddelas varning och sanktionsavgift på 500.000 kronor

Efter missen har Spelinspektionen valt att ge Folkspel en varning och en sanktionsavgift på 500.000 kronor. 

Den lägsta tillåtna sanktionsavgiften ligger på 5.000 kronor medan den högsta ligger på 10% av omsättningen det senaste räkenskapsåret. Folkspel hade en nettoomsättning på 936 295 000 kronor vilket gör att sanktionsavgiften inte påverkar nämnvärt. 

Folkspel vidtar åtgärder

Licensen som Folkspel fick den 7 maj 2020 att tillhandahålla spel för allmännyttiga ändamål, lotteri, är giltig till och med den 30 september 2024.

Folkspel ligger bakom flera olika spelprodukter, däribland följande: 

  • BingoLotto
  • Bingo Online
  • FärgFemman skraplott
  • Hela Sveriges Julkalender
  • JOYNA
  • Kosing
  • Sverigelotten

Folkspel samarbetar nu fullt ut med Spelinspektionen för att säkerställa att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att förhindra framtida incidenter av liknande art.

Fler nyheter