Bristande kontroll över spelmarknaden i Sverige

Kontrollerna når inte upp i nivå

2019 infördes det en ny spellag i Sverige vilket innebar att ett licenssystem etablerades för att tillåta kommersiella spelbolag att verka på den svenska spelmarknaden online. Detta skulle ske under offentligt övervakade former där Spelinspektionen fått ansvaret för att säkra att reglerna följs av varje casino online

Efter en granskning från Riksrevisionen visar det dock sig att Spelinspektionens kontroll inte når upp till en tillräcklig nivå, särskilt när det gäller antalet inspektioner. Det här gäller både på den lagliga marknaden samt bland aktörer som verkar utan licens.

Riksrevisionsdirektören Claudia Gardberg Morner menar att spelandet borde kontrolleras betydligt mer.

Det är särskilt viktigt med tillsyn av spelformer som är förenade med stora risker. Dit hör kommersiellt onlinespel och vadhållning som borde kontrolleras betydligt mer. Det är också viktigt att stänga ute olagligt spel.

Fel prioriteringar

Bristerna från de val Spelinspektionen har gjort är dels deras prioriteringar. Myndigheten menar att nya uppdrag från regeringen och andra arbetsområden har gjort att man tagit bort utrymmet för en mer omfattande tillsyn.

I det läget är det extra viktigt att tillsynsresurserna används där de gör störst nytta. För att lyckas med detta behöver myndigheten basera sin tillsynsplanering på en systematisk riskanalys. Så sker inte idag, säger Hedvig Tängdén, projektledare för granskningen.

Ytterligare anledning till bristerna på den svenska spelmarknaden är uppföljningen av de beslut som fattats. Endast en uppföljande kontroll har gjorts under de fem senaste åren vilket också gör att Spelinspektionen saknar vetskap om de påtalade bristerna har åtgärdats.

Spellagen är otydlig

För att säkerställa trovärdigheten i systemet är det avgörande med ett effektivt system för sanktioner som snabbt kan reagera vid regelöverträdelser. Men tillsynen försvåras ytterligare av otydligheter i spellagen, vilket har bidragit till en växande gråzon på marknaden.

Regeringen bör tydliggöra i vilka fall onlinespel kräver licens. Det skulle underlätta tillsynsarbetet, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.

Kortfattade rekommendationer

Riksrevisionen menar att regeringen måste se till att Spelinspektionen har tillräckliga resurser för att bedriva en effektiv tillsyn. De bör även klargöra och förtydliga i vilka situationer spel kräver licens.

Rekommendationen till Spelinspektionen är att de måste utveckla ett system för planering, styrning och uppföljning av tillsynen samt arbeta mer aktivt för att både utöka omfattningen och höja effektiviteten i inspektionerna, både för den licensierade och olicensierade delen av marknaden.

Fler nyheter