Betsson dotterbolag svartlistat i Finland 

Brustit i marknadsföring om penningspel

Finlands nationella polisstyrelse (NPB) har tagit det drastiska steget att svartlista Betssons dotterbolag BML Group, efter att bolaget förlorade en rättsprocess mot myndigheten den 29 februari. 

Enligt rapporter från Igamingbusiness har detta beslut inneburit att BML blir den första operatören med MGA-licens som svartlistats av NPB.

Beslutet anknyter till en tidigare dom från maj 2023, där BML Group förbjöds från att marknadsföra penningspel som strider mot Finlands lotterilag och hotades med betydande böter på 2,4 miljoner euro.

Konsekvensen av NPB:s beslut är att samtliga banker, betaltjänster och virtuella valutamäklare nu måste blockera alla transaktioner från Finland till bolaget. Henrik Devell, presskommunikatör för Nordea, bekräftar att banken följer lagens krav:

– “Nordea följer alla tillämpliga lagar och förordningar och i Finland följer vi myndigheternas instruktioner om spärrar mot betalning för penningspel”, skrev han i ett mail till Di.

Betsson överklagar beslutet

Betssons reaktion på beslutet har varit att överklaga det. För att kunna fortsätta sin verksamhet i Finland skulle BML Group behöva avstå från att publicera säljfrämjande material riktat till finska kunder samt ta bort tidigare publicerat material. 

Trots detta påstår Betsson att deras marknadsföringsaktiviteter inte riktar sig till Finland och att de följer NPB:s marknadsföringsförbud.

Kringgår svartlistningen i Finland

För att kringgå svartlistningen har Betsson enligt uppgifter hittat ett sätt att flytta sin verksamhet till ett annat Malta-bolag, enligt DI. Casinosajter som tidigare tillhörde BML Group har nu överförts till Rizk Nordic, som är Malta-baserat och ägs av Betsson.

Advokaten Antti Koivula kommenterade ärendet, och beskriver Betssons agerande som en “katt och råtta-lek” med NPB, vilket potentiellt kan påverka bolagets möjligheter att få ytterligare licenser i Finland.

Den finska regeringen har planer på att avskaffa spelmonopolet senast 2026 och införa en licensmodell för att minska spelmissbruk. Hur detta kommer att påverka Betssons framtid i Finland förblir osäkert, något endast tiden får utvisa.

Fler nyheter