Betfair får varning och måste betala sanktionsavgift

Betfair har erbjudit olaglig vadhållning på den svenska marknaden och har därför fått en varning från Spelinspektionen. De måste även betala in en sanktionsavgift på 4 miljoner kronor då man brutit mot reglerna. 

Erbjöd olagligt spel på svenska marknaden

Det brittiska bolaget Betfair har hamnat i blåsväder på den svenska marknaden. Vid upprepade tillfällen har spelföretaget erbjudit spel på U21-Allsvenskan vilket inte är lagligt. 

Spelinspektionen har nu delat ut en varning och en sanktionsavgift på 4 miljoner kronor. 

Spelen hittades på spelbörsen 

Totalt erbjöd Betfair vadhållning på 148 matcher under perioden 2021 och 2022. På 139 av matcherna spelade 224 svenska kunder med en total insats för 1.125.352 kronor. 

Kruxet i det hela är att Betfair är ansvariga för två olika plattformar när det kommer till odds. Hos Betfair finns det dels en vanlig oddssida, men även något som kallas för spelbörsen. 

På spelbörsen är det spelare som ställs mot varandra. En spelare kan sätta ett odds som en annan spelare kan hoppa på. Betfair tar med det sagt inga risker för spelen, men tar ut en provision från spelarna. 

Det var just på spelbörsen som U21-matcherna hittades. 

Betfair fick en ersättning på 5.345 kr

Det blev en dyr historia för Betfair som måste betala 4 miljoner kronor i sanktionsavgift. De gick dock inte helt lottlösa. 

Deras provision på spelen som erbjöds landade på 5.345 kronor, vilket såklart är kaffepengar, sett till sanktionsavgiften. 

Trots att spelen fanns på spelbörsen och med en låg ersättning till Betfair menar Spelinspektionen att överträdelsen är allvarlig och skett systematiskt. 

Brister i rutinerna 

Betfair har i sitt yttrande medgivit att vadhållningen har erbjudits trots att det var otillåtet. Man har valt att skylla på bristande rutiner där särskilda spelobjekt manuellt har behövts blockeras i vissa regioner. 

Betfair har tagit åt sig och har genomfört en rad olika åtgärder för att undvika att det skulle hända igen. I nuläget har Betfair valt att blockera all fotboll i Sverige förutom de två högsta serierna, Allsvenskan och Superettan. De har även skapat nya säkerhetsrutiner för att se till att utbudet följer regelverket. 

Enligt spellagen får vadhållning endast erbjudas på de fyra högsta serierna i svensk fotboll.

Det är inte bara Betfair som hamnat i blåsväder på den svenska marknaden. Bet365 har brutit mot omsorgsplikten och fått betala en sanktionsavgift på 79 miljoner kronor.

Fler nyheter