Bet365 får sanktionsavgift på miljonbelopp 

Bet365 har tagit det lätt på ansvarsfullt spel. Efter att ha blivit granskade av Spelinspektionen har man fått en varning samt en sanktionsavgift på 79 miljoner kronor att betala. 

Bet365 får betala 79 miljoner kronor

Bet365.com driver två olika bolag, Hillside Sport och Hillside Gaming som representerar vadhållning samt kommersiellt onlinespel. Båda bolagen har brustit i omsorgsplikten och nu fått en varning samt en sanktionsavgift på 79 miljoner kronor. 

Spelinspektionen anser att det är allvarliga och systematiska överträdelser av spellagarna.

Hillside Sport får sanktionsavgift på 65 miljoner kronor

Det är bet365 avdelning för vadhållning som drabbades hårdast med en sanktionsavgift på 65 miljoner kronor. 

Spelinspektionen började sin undersökning i december 2021 för att se om bet365 uppfyller kraven om att spelare måste ha en insättningsgräns för dagligt, veckovis och månatligt spel. 

Spelinspektionen tittade på spelupplägget för bet365:s kunder och kunde se att spelare endast behövde sätta insättningsgränser om de återvände från självavstängning. 

Med den svenska spellicensen finns det även ett krav att spelföretaget måste kontakta spelare om de vill höja sitt insättningsbelopp med 10.000 kr eller mer per månad.

Istället för någon kontakt rapporterade Spelinspektionen att bet365 skickade ut en automatiskt utgiftspåminnelse. Om denna blev obesvarad följdes det upp med ytterligare påminnelser, men alldeles för sent enligt Spelinspektionen och spelare kunde göra nya insättningar på “överdrivna” belopp. 

Spelinspektionen kunde också se att bet365 misslyckades med att införa processer för att specifikt skydda yngre (18-24 år) och tidigare avstängda spelare. 

Spelare förlorade över 250 000 kronor

I ett av fallen som Spelinspektionen tittat på kunde de se att en spelare förlorat 259.372 kronor på två månader efter att ha lagt 240 spel. Denna kund spelade också dagligen under en fyraveckorsperiod. 

I ett annat fall fanns det en kund som inte hade några insättningsgränser på sitt konto. Han kunde därefter göra 150 insättningar, ett uttag och slutade på en förlust med 104.512 kr efter två månader. 

Spelinspektionen kunde tydligt se att bet365 inte tagit sitt ansvar då endast två automatiska meddelanden skickades till kunden. Båda meddelandena var information om misslyckad inloggning. 

Hillside Gaming får sanktionsavgift på 14 miljoner kronor 

Hillside Gaming har inte blivit lika hårt drabbade, men även här fanns det brister när det kom till ansvarsfullt spelande

En kund hade inga insättningsgränser och trots en uppmaning om att pausa sitt spelande i augusti 2021 fortsatte kunden att spela. 

Mellan 17 oktober till den 27 november 2021 gjorde spelaren 44 insättningar och 36 uttag med en förlust på 287.623 kronor. Under perioden fick spelaren inga varningar om att se över sitt spelande. 

Under de två första veckorna fanns det en maxgräns för insättning på 5000 kr på grund av den tillfälliga förordningen, men den tredje veckan när de upphörde eskalerade insättningarna. Under en timme gjorde spelaren fyra insättningar på 10.000 kronor, 40.000 kronor, 100.000 kronor och 100.000 kronor. 

Den 24 november kontaktade operatören kunden och två dagar senare valde man att stänga spelarens konto. 

Bet365 bestred Spelinspektionens beslut

Bet365 valde att bestrida Spelinspektionens beslut och menade att man följt Sveriges regler. Spelföretaget sa också att man hade skapat en ny handlingsplan med förbättrade åtgärder. 

Vidare ska man också framåt ha ett specifikt fokus på unga spelare samt spelare som återvänder från avstängning.

Sanktionsavgiften kvarstår och Hillside ENC ska betala 79 miljoner kronor.

Fler nyheter