ATG får rätt i sin överklagan

ATG fick i november 2022 en varning samt att spelföretaget skulle betala en sanktionsavgift på 6 miljoner kronor. ATG överklagade beslutet och i dagarna gav förvaltningsrätten ATG rätt.

Varning och sanktionsavgift mot penningtvätt

Det var den 17 november 2022 som Spelinspektionen tittade på totalt 13 olika ärenden hos ATG. I åtta av de olika fallen bedömde Spelinspektionen att ATG inte arbetat tillräckligt proaktivt att fastställa kundkännedomen. 

Spelinspektionen menade även att ATG inte jobbat tillräckligt med att motverka risken att bolaget utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. 

Spelinspektionen bedömde ATG:s hantering som allvarlig och beslutade att ge en varning och en sanktionsavgift om 6 miljoner kronor. 

Förvaltningsrätten gav ATG rätt 

ATG lämnade in en överklagan mot beslutet och förvaltningsrätten har nu på begäran av ATG hållit en muntlig förhandling. 

Förvaltningsrätten har även de sett att ATG:s kundkännedomsåtgärder inte varit tillräckliga. De menar att ATG har dröjt med att se över spelarnas riskprofiler när de satt in stora belopp, något som kunde vara en överträdelse mot penningtvättslagen. 

Förvaltningsrätten menar dock på att tillfällena varken är upprepade eller systematiska. Överträdelserna är varken sedda var för sig eller sammantagna vilket gör att förvaltningsrätten menar att varningen och sanktionsavgiften inte motiverar anklagelserna. 

Förvaltningsrätten har beslutat att ge ATG rätt och därmed upphävt Spelinspektionens beslut. 

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas i kammarrätten i Jönköping.

Fler nyheter