Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Majbrasa: Här hittar du den närmast dig

Hitta den bästa majbrasan 2019

Uppdaterad 2019-04-29 | Publicerad 2018-04-18

Här hittar du en majbrasa nära dig på Valborg.

Dags för Valborg här igen.
En fin tradition är att gå och titta på en traditionell majbrasa.
Här hittar du guiden till några av de större valborgsfirandena i Sverige.

Valborg är något speciellt i hela landet men absolut mest firande får du om du besöker någon av de klassiska studentstäderna Lund och Uppsala. Här bjuds det på riktig fest som inte bara innefattar en majbrasa utan även stora picknickar, champagnefrukost och forsränning.

Ett av de största firandena

Lund har ett av Sveriges största valborgsfiranden. Som många gamla Lundastudenter kan intyga är det ofta den spontana picknicken i stadsparken som är huvudattraktionen under dagen. 2017 samlades hela 30 000 personer i parken under dagen för att tillsammans hälsa våren välkommen. Vid 16:00 tiden brukar parken tömmas för att städas innan valborgsfirandet övergår till det mer traditionella klockan 20:00.
Då kan man bland annat njuta av sång från gruppen Pros & Cons som sjunger a capella. Efter det är det dags för eldshow innan den klassiska majbrasan tänds.

Uppsala

Den andra studentmetropolen i landet är Uppsala och där tar man i rejält när det är Valborg. Här förvandlas de centrala delarna till en enda stor fest. En av höjdpunkterna är Forsränningen i Fyrisån där 450 flottar tar sig fram. Evenemanget brukar locka över 10 000 besökare. Klockan 10:00 går startskottet så då gäller det att vara på plats om man vill se spektaklet. På studentnationerna serveras en traditionsenligt sill-lunch och för den som är sugen på traditionen att hälsa våren välkommen så är det till mösspåtagningen på Carolinabacken man ska bege sig. Prick 15:00 startar det evenemanget. För den som vill se en vanlig majbrasa i Uppsala så finns det två olika att välja mellan. Antingen beger du dig till Gamla Uppsala Kungshögarna, här startar firandet med ett fackeltåg 20:45 och brasan tänds därefter vid cirka 21:00.

Om man hellre vill besöka Valsätrakyrkan så arrangeras en annan brasa här. Här inleds firandet med bland annat Musikcafé vid 19:30, brasan tänds även här klockan 21:00.

Stockholm

I Stockholm kan man avnjuta ett klassiskt valborgsfirande på Skansen. Det är en tradition som man hållit fast vid sedan 1894. Alla studenter som visar upp studentlegitimation har gratis inträde under dagen. Här finns mängder av aktiviteter som sång och vårtal under hela eftermiddagen och kvällen. Brasan tänds 21:00

För den som inte vill bege sig till Skansen finns flera firande runt om i de olika stadsdelarna. En av de mer välbesökta är majbrasan på Riddarholmen. Där startar festligheterna vid 20:00.
Ett annat traditionellt valborgsfirande hittar du i Hammarbybacken, där firar man med sång, uppträdande och en traditionell majbrasa.

Göteborg

I Göteborg hittar du det klassiska Valborgsfirandet i Trädgårdsföreningen. Här bjuder studentföreningen på vårtal, sång och musik från 14:00.

För den som vill uppleva ett karnivaltåg i klassisk studentanda ska kolla in Chalmerscortégen som går längs Göteborgs gator på valborgsmässoafton, det är en tradition man bibehållit sedan tidigt 1900-tal.

För den som vill ha picknick är det till Botanska man ska bege sig. Här hålls Japaninspirerad vårpicknick som brukar dra tusentals firare. Parken är öppen för picknick hela dagen och kvällen. 

I Slottsskogen drar man igång redan vid 16:00 och har bland annat sång, en mekanisk tjur. Hit kommer sedan ett gäng häxor och tänder på majbrasan klockan 21:00. Du hittar firandet nedanför Björngårdsvillan.

Umeå

I Umeå kommun finns det minst tre olika brasor man kan besöka på Valborg.

Vid alla tre ställen anordnas även andra aktiviteter som ponnyridning, lottförsäljning och fika- och korvförsäljning. Brasan i Hörnefors tänds redan 17:30 medan brasorna i Innertavle och Sävar tänds cirka 19:30.

Linköping

I Linköping kan du fira in våren med körsång klockan 15 på Borggården. Utöver sång blir det traditionellt vårtal och mösspåtagning. På kvällen fortsätter firandet  vid Tannefors slussar. Här sjunger musikkåren Alla Breve och Akademiska kören, det blir även traditionell majbrasa och fyrverkerier.
En annan rolig tradition i Linköping är det årliga mc-kortegen som kör genom staden. Den startar 18:00 på Idögatan och avslutas i Skänninge. Den pågår i cirka en timme.

Kalmar

Om du befinner dig i Kalmartrakten på Valborg finns det flera olika majbrasor att välja på. Vårtal, sång och korvförsäljning ingår om du styr kosan mot Bergavik, Kalmarsundsparken eller Förlösa. Kalmarsundsparken drar igång firandet tidigast – hit är du välkommen från klockan 17:00.

Karlstad

I Karlstad kan du fira Valborg på Stora Torget. Här firar man traditionsenligt med både tal, musik och mösspåtagning. Klockan 18 sjungs våren in på trappan till Värmlands museum. Senare på kvällen håller komikern Johan Östling vårtal i Mariebergsskogen och efter det blir det musik och majbrasa. 

Jönköping

I Jönköping brukar man fira Valborg på Värendsberget i Stadsparken. Här startar firandet vid 20:00. Majbrasor finns även på ett flertal andra platser i Jönköpingskommun bland annat i Taberg, Huskvarna och på Visingsö.

Halmstad

Traditionsenligt firande  i Norre katts park. Under kvällen blir det bland annat vårtal och sång med Halmstad Manskör. Kvällen avslutas med fackelparad och tändning av bålet som är placerat i vattnet på Nissan.

Växjö

I Växjö blir det sång och musik på Storatorget och majbrasa vid Växjösjön.

Norrköping

I Norrköping är det traditionsenligt firande i Folkparken. Här börjar man firandet 20:00.

Det här var bara ett litet urval av alla majbrasor och valborgsfirandet runt om i landet. För att hitta en majbrasa nära dig är ett bra tips att kolla din kommuns hemsida eller lokaltidningen.