Så färgar du påskägg – helt naturligt
En vacker blå färg på dina påskägg – av blåbär eller rödkål.
Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2018-03-20
Brukar du måla eller färga äggen till påsk?
Varför inte testa att färga dem helt naturligt i år utan kemikalier och konstgjorda färger.
Här är sakerna som du har hemma i kylen som kan ge dig vackra påskägg.
Färga dina ägg helt naturligt
Rödkål, lök, kaffe och gurkmeja. Det är bara några av de sakerna du säkert har hemma i skafferiet eller kylen och som kan få dina ägg vackert färgade till påskbordet.
Glöm kladdiga vattenfärger eller läckande tuschpennor testa att färga in påskens ägg i naturliga färgämnen som rödkål, lökskal eller kaffe.
Det är busenkelt och blir så vackert.
Så gör du:
Koka upp vatten tillsammans med den råvara du vill använda som färgmedel. Några som ger bra färg är till exempel rödkål, lök, rödlök, kaffe, rödbetor, blåbär och gurkmeja. Om du vill ha en fin marmorering är ett tips att klä in ägget i lökskal, tejpa eller sätt aluminiumfolie över så att det hålls på plats – du kan varva olika typer av lökskal för att få olika nyanser.
Dra i en skvätt ättika eller vit vinäger så fäster färgen bättre.
Lägg sedan i dina ägg och koka dem så länge som du brukar.
Låt stå i kylen
Låt äggen svalna i vattnet. Du kan sedan ställa in hela kastrullen i kylen över natten eller så lång tid du har tid och lust med. Färgen kan bli djupare och mörkare om du låter det stå i några timmar.
Tips: Vill du ha blanka ägg så kan du pensla dem med en skvätt olivolja.
Om du vill kan du såklart dekorera äggen efteråt.
Källa: Ica, Lantliv, honestlyyum.com