Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Så odlar du giftfritt i din trädgård

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2018-06-27

Slopa gifterna i din trädgård.

Undvik skadliga ämnen i trädgården. I boken Giftfri skriver Martina Johansson och Fanny Lindkvist om miljövänliga alternativ för hemmets alla sysslor och vrår. Här är deras bästa tips för tomten!

8 gröna tips för trädgården

  • Odla brännässlor på en avgränsad plats i trädgården. Då kan du göra nässelsoppa på våren, få besök av vackra fjärilar och fixa eget nässelvatten att gödsla med.
  • Odla potatis, lök och jordgubbar själv. Dessa är bland det mest besprutade du kan köpa i butik. Giftfritt, enkelt och gott.
  • Du kan med gott samvete vara lite lat och låta naturen göra jobbet. Exempel kan vara att hoppa över att kratta upp alla löv, de ger bra näring och älskas av alla småkryp. I stället för att bränna upp alla pinnar och grenar kan du använda dem som stöd till växter, och tjockare grenar kan du använda till att avgränsa odlingsytor, bygga staket och liknande.
  • Ta bort bladlöss genom att spruta varmt vatten (ca 50–54 grader) på bladen. Fungerar inte det kan du använda nässelvatten i sprejflaska, eller 1 droppe såpa i en sprejflaska med vatten.
  • Med tagetes, ringblomma och persilja (behöver inte vara alla) i rabatten kan du skrämma i väg och förhindra spridning av skadedjur.
  • Ett miljövänligare alternativ för att förebygga ogräsproblem är marktäckning med till exempel barkflis eller markduk.
  • Har du problem med myror kan du pudra ut kryddor, myror gillar exempelvis inte doften av kanel, eller svartpeppar, ingefära, nejlika eller stark chili heller för den delen. Lägg en härlig blandning i en tesil och pudra loss där de är besvärliga.

Naturlig växtnäring

Den jord du väljer ska vara näringsrik och innehålla gödsel. Du behöver tillsätta extra näring till dina växter ungefär var tredje vecka för att de ska må som bäst. När du skördat allt och säsongen är slut kan du spara jorden till nästa år, men blanda gärna upp med lite ny jord och odla helst inte samma sak i samma jord, det utarmar jorden och ökar risken för skadedjur, svampar och olika bakterier. Nedan finns olika förslag på vad du kan göda med.

Kompostjord

Funkar superbra att blanda upp jorden med eller tillsätta då och då som extra näringsboost. Se om du har någon granne, bekant eller någon väns vän som har en egen kompost. Det finns även hemmakomposter att ha på balkongen eller i köket om du inte har en trädgård.

Kaffesump

I stället för att slänga kaffesumpen kan du använda den på dina växter. En stor fördel är ju att sumpen är brun och smälter in bra i rabatten. Fördelen med sumpen är att den är rik på framför allt kväve som växterna älskar. Sumpen fungerar också som en barriär för sniglar och vissa larver som avskyr detta. Vissa använder sump i början av säsongen, vissa strör lite då och då, testa dig fram i din trädgård.

Nässelvatten

Plocka brännässlor med handskar och långbyxor. Lägg i en hink och täck med varmt vatten. Lägg på ett lock, kastrull, bricka eller annat som täcker över hinken. Låt stå i tre dagar på skuggig plats. Sila bort brännässlorna och häll upp på flaskor, det stinker och det är helt i sin ordning. Späds 1 del nässelvatten till 10 delar vatten, annars blir det för starkt. Du kan använda nässelvattnet både inne och ute, men kom ihåg – det luktar inte kardemumma precis.

Gräsklipp

Gräsklipp är väldigt näringsrikt. Låt det ligga kvar på gräsmattan (kratta ut om det blir stora klumpar) eller täck rabatterna eller runt buskar. Det ger näring, bevarar fukt och hindrar ogräs från att få fäste.

Släng inte det här – dina växter vill ha detSläng inte det här – dina växter vill ha det