Fixa sommarens middagar i uteköket
Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2018-06-27
Inspireras till att laga sommarens måltider utomhus! Så här fixar du ett både funktionellt och snyggt utekök.
Tänk på placering
Det första du behöver bestämma är var du ska placera ditt utekök. Att anlägga uteköket i närheten av huset där du lätt kan flytta saker in och ut har sina fördelar, samtidigt som en lummig plats längre bort i trädgården kan förvandla matlagningsupplevelsen till något alldeles särskilt. Tänk också på faktorer som sol och vind – en blåsig plats kan göra matlagningen knepig, och kanske vill du kunna njuta av de sista kvällsstrålarna medan du lagar middag?
Återvinn
Om du har överblivet byggmaterial hemma, som lecablock, stenplattor, trävirke eller kakel kan du med fördel använda det för att bygga ditt utekök. Du kan även använda dig av gamla lastpallar för att bygga upp stommen till köket. Begagnade diskbänkar kan du ofta få tag på för en billig peng. Skruva upp gamla äppellådor eller plankor som hyllor eller hitta nya användningsområden för överblivna prylar du hittar i hemmet. Bara fantasin sätter gränser!
Möjliggör matlagning
En grill är det enklaste sättet att laga mat i uteköket, men många vill även komplettera med en kokplatta. För att göra det behöver du ha tillgång till el i köket. Om du har ett eluttag utomhus behöver du bara dra en förlängningssladd anpassad för utomhusbruk. Tänk bara på att skydda alla elkomponenter noga vid nederbörd.
Välj material
Vilket material ditt utekök ska vara i beror givetvis mycket på din personliga smak, men eftersom köket ändå ska stå utomhus bör materialet du väljer tåla väder och vind. Trä med en väderbiten yta kommer att smälta in vackert i naturen och skapa en rustik och lantlig känsla, medan ett kök i rostfritt stål får en modern men ändå tidlös look. Har du ett hus med tegel eller puts kan ett murat eller gjutet utekök matcha snyggt.
Vädersäkra
Det är bra att ha någon typ av skydd mot väder och vind till ditt utekök. En enkel lösning är att spänna upp en segelduk som tak och skapa vindskydd med hjälp av spaljéer eller ett plank. Om du har fast el i uteköket behöver du där-emot ett tätare skydd, exempelvis ett trä- eller plåttak. Beroende på hur stort taket blir kan det behövas bygglov, så kolla upp det i förväg! Tänk också på att skydda köket med presenning eller annat överdrag under vinterhalvåret.