Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trädgårdskalendern: Mars

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-03-19

Nu i mars är äntligen vårens första blomning inom räckhåll.

Mars! Ljuset är tillbaka och dagarna blir allt längre. I trädgården börjar årets första blomning komma igång och äntligen kan vi börja påta lite i rabatterna, i alla fall om vi bor söderut.

Vinter eller vår? I vårt avlånga land är mars kanske den månad som visar på de största skillnaderna i norr och söder. I norr är det full vinter medan skåningarna kan börja njuta av våren. ”Om mars är torr blir våren vacker” säger den gamla Bondepraktikan. ”Hör man däremot åska i mars så kan det väntas snö i maj” Återstår att se hur det blir med den saken.

Men det är ändå mars och vi kan så sakteliga börja påta i våra trädgårdar, äntligen. Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal tipsar om vad som kan och behöver göras just nu.

Bosse Rappne

Täck känsliga växter

Solen börjar äntligen kännas lite varmare men se upp, den är också den största faran för växterna så här års. Värmande sol, iskalla nätter, ingen bra kombination. De flesta växterna klarar temperaturväxlingarna bra men buxbom, lagerhägg och nyplanterad tuja kan drabbas av frystorka. Täck med säckväv eller dubbla lager fiberduk så skyddar du dem bra.

Efterlängtade snödroppar.

Nu kommer de första vårlökarna!

Som vi har längtat! Först upp är vintergäck och snödroppar. Är det mycket snö kan du lite försiktigt putta undan snön för att hjälpa dem på vägen. Sedan kommer krokus, våriris och balkansippor, vårstjärnor och Scilla. Ut och njut av vårens ljuvliga blomning. I lä kan du njuta av första utomhusfikat. Ska du sätta nya lökar i höst är det bra att fotografera rabatterna för hur det ä n är så är det otroligt svårt att komma ihåg hur de ser ut när hösten kommer. Har du drivit vårlökar i kruka inomhus kan du gräva ner dem så snart tjälen gått ur marken.

Dags för frösådd

Många fröer passar att så i mars, men läs noga på fröpåsen innan du sätter igång. Annars risker du långa gängliga plantor som lätt går av. De flesta frön sås ½-1 cm under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls.

–Placera sådden i ett hobbyväxthus eller dra en plastpåse över stöttad med ett par blompinnar. Så snart de första bladen tittar fram tar du av locket på växthuset eller tar bort plasten, annars kan det bildas gråmögel av fukten, säger Bosse Rappne.

Förbered gräsmattan

– Kan du köra skottkärran med lite last utan att det lämnar spår i gräsmattan så är det dags att börja räfsa bort gamla löv, kvistar och skräp, säger Bosse Rappne.

Räfsa försiktigt så du inte skadar gräsmattans rötter. Finns det snömögel räfsar du bort det också.

– En gräsmatta är som en persisk matta som består av tusentals individuella strån. En växt består av två delar en ovan jord och en under, vanligtvis klipper vi gräset alldeles för kort och gör du det så blir rotsystemet klent och gräsmatteindividerna svagare och då tar mossa över, säger Bosse Rappne.

På våren syns mossan alltid mer. Låter du gräset växa lite så vinner den över mossan men tänk på att gräset inte börjar växa förrän det är 6 plusgrader eller mer. Behöver du gödsla så använd hönsgödsel och passa på när det regnar, det tar upp till 3 veckor innan det syns på gräsmattan så ha lite tålamod. Vattna om det behövs. Har gräsmattan kala fläckar ruggar du upp jorden och sår nytt gräs, men först när det blivit lite varmare. Använd aldrig något kemiskt.

– Klipp aldrig gräset kortare än 4–5 centimeter och låt för allt i världen klippet ska ligga kvar. Så fort gräset klipps så frigörs näringsämnena och tar du hela tiden bort gräsklippet så kommer jorden att utarmas och bli hård och kompakt, säger Bosse Rappne. Robotgräsklippare är perfekt eftersom de klipper lite i taget. Tiden du sparar på gräsklippningen kan du ägna åt att rensa ogräs och klippa buskar, då får du en riktigt fin och välskött trädgård på köpet.

Ta in en kvist från äppelträdet och låt den gå i blom.

Blommande kvistar

Det finns väl inget som lovar så mycket vår och sommar som en blommande äppel- eller körsbärskvist? Men prova att ta in hästkastanj, pil eller forsythia. Har du riktig tur kan du lyckas med syren också. För att inte tala om påskriset med sina små musöron till blad. Snitta med en vass kniv och ställ i varmt vatten. Dusch ofta tills de slår ut, då gör du nya snitt.

Börja städa rabatterna

Det kliar i fingrarna men försök att inte vara för snabb med att röja rabatterna på våren. Ris och löv skyddar perennerna under kalla nätter och mot den starka vårsolen.

– Det är först när perennerna är på väg upp som det är dags att klippa bort det vissna. Var försiktig så du inte skadar de spirande knopparna. var inte så noga låt gärna växtmaterialet ligga kvar, blir det för mycket så sprid ut det, säger Bosse.

Ge krukväxterna lite kärlek

Krukväxterna kan se lite trötta ut så här års och kan behöva lite gödning. Har du inte planterat om dem än så är det dags att göra det nu

Frosttåliga penséer passar fint i vårkrukorna.

Vår i krukorna

Hälsa dig själv och gästerna välkomna med en härligt vårig kruka vid grinden eller dörren. Välj frosttåliga växter som penséer, tusenskönor, prydnadsgräs, kryddväxter och förgätmigej. Narcisser och andra lökväxter är också väldigt vackert att komplettera med.

Mördarsnigeljakt

Jo då, de finns där ute. Och ju tidigare du börjar jag dem desto färre blir de senare på säsongen så det är bara att ställa in blicken redan nu.