Fixa fint i trädgården - med betong
Uppdaterad 2017-10-27 | Publicerad 2017-04-21
Nu är det dags att börja fixa fint i trädgården.
Betong är ett slitstarkt material som du enkelt kan gjuta själv.
Snygga krukor, fågelbad och ljusstakar gör uteplatsen extra fin.
Äntligen är det dags att göra fint i trädgården eller på balkongen. Betong är ett trendigt, slitstarkt och snyggt material att inreda med utomhus. Dessutom är det både lätt och billigt att tillverka egna inredningsdetaljer. Författarna tillika stylisterna Susanna Zacke och Sania Hedengren har precis gett ut sin femte bok om att gjuta i just betong och intresset är större än någonsin.
– Det är ett otroligt användbart material, du kan ha det både ute och inne. Dessutom är det mycket prisvärt, vilket gör att man har råd att misslyckas, säger Sania Hedengren.
Våga prova - börja smått
Betong består av en blandning av sand, sten och grus och är ett miljövänligt och hållbart naturmaterial som du kan köpa på de flesta byggmarknader för runt en femtiolapp per säck. Du måste inte blanda en jättehink varje gång, det går bra att använda lite åt gången om du vill tillverka något litet.
– Offra en köksskål och rör ihop lite betong med en sked, det kan vara bra om du vill testa att göra något litet första gången, säger Sania.
Använd det du har hemma
När du ska välja vilken form du ska gjuta i är det bara fantasin som sätter gränser. Att använda gamla plastförpackningar du har hemma är ett enkelt knep om du vill tillverka snygga saker, utan att spendera pengar.
– Gör en snygg liten kruka av en gammal yoghurtförpackning, tipsar Sania.
För att få ett lyckat resultat är det viktigt att tänka på att knacka bort luftbubblor för att få en slät och fin yta. Det är också viktigt att inte vara för ivrig, man måste se till att betongen är ordentligt torr innan man lossar den från formen. Resultatet blir lite olika varje gång och det är också det som är charmen med betong.
Alltid lika spännande att se resultatet
– När du vänder ut det du gjort ur formen vet du inte hur det ska se ut, så det är alltid lika spännande att se resultatet, säger Sania.
I Susanna Zacke och Sania Hedengrens bok ”Betong inne och ute” finns alla tips på hur du lyckas med din egen betonggjutning. Vi har instruktioner på hur du gör några av deras kreationer.
Det behöver du när du blandar betong hemma:
- Använd finbetong, köps i säckar om 25 kg.
- Ha ett par vanliga hinkar att blanda i.
- Vatten.
- Spade eller murarslev. Behövs för att röra med. Du kan också skaffa en visp att fästa på borrmaskinen, då blir blandmomentet inte så tungt. Visp finns på byggmarknaden. Du kan givetvis även blanda betongen med hjälp av en betongblandare.
- Handskar. Eftersom betongblandningen är uttorkande för huden bör du använda handskar.
- Tänk på att försöka undvika att andas in dammet från den torra betongen. Använd munskydd och var försiktig med ögonen.
Så här gör du:
- Börja med att hälla vattnet i hinken och sedan betongpulvret, enligt propor- tionerna som står på förpackningen. Det är också ganska lätt att blanda betongen på känn, särskilt om man inte ska blanda till så mycket.
- Rör, vispa och blanda riktigt noga med spaden eller vispen. Ska du blanda en hel hink är det enklast att använda visp. Konsistensen på betongen ska likna tjock gröt.
- Att ange den exakta mängden betong som går åt till de olika projekten är omöjligt, det beror på vad du ska gjuta och hur stor formen är. En hink blandad betong räcker till cirka två normalstora krukor. Blanda till betongen allteftersom du gjuter, en hink i taget eftersom man inte ska låta den färdiga blandningen stå för länge, då börjar den stelna/brinna.
- Tänk på att rengöra alla verktyg och redskap direkt eftersom betongen stelnar och då blir omöjlig att få bort. Om du gjuter inomhus måste alla kärl torkas av med hushållspapper ordentligt innan du sköljer ur dem i diskhon. Det finns stor risk för stopp i avloppet om du spolar ner betong, så var försiktig.
Bord till uteplatsen
Det här projektet kräver visserligen ingen betonggjutning men det är superfint ändå. Färdiga betongblock à 40 x 40 cm finns att köpa på byggmarknaden - tillsammans med en lastpall får du ett fint bord till uteplatsen.
Gör så här:
- Använd en lastpall med måtten 80 cm x 120 cm.
- Skruva på fyra hjul på undersidan av pallen. Tänk på att skruven ska ha stor skalle eftersom hålen på hjulen är stora, använd alternativt brickor.
- Sex betongplattor, à 40 cm x 40 cm, passar pallens mått perfekt och blir en tålig bordsskiva. Det räcker att bara lägga dem på bordet, de är så tunga att de hålls på plats ändå
Ljusstake
Att använda gamla förpackningar är ett av Susannas och Sanias tips på hur du kan tillverka något fint nästan gratis. Till denna ljusstake har de använt ett plasttråg som kryddor brukar stå i, i matbutiken.
Gör så här:
- Använd en plastlåda som det stått färska kryddor eller sallad i, fråga i mataffären.
- Blanda betongen
- Häll betongen i fördjupningarna.
- Vibrera formen för att få ut luftbubblor.
- Tryck ner stearinljus i betongen. Se till att de står rakt.
- Låt det brinna/torka i minst ett dygn.
- Lossa betongen ur formen.
- När ljusen brunnit ner blir hål kvar att sätta nästa ljus i.
Duktyngder
Gör så här:
Bra att ha när det blåser - duktyngder är ett kreativt sätt att hålla duken på plats. De här tillverkar du genom att gjuta i en isform och köpa krokar och klämmor som du kan fästa i duken.
- Vi använde en iskubslåda i silikon som man enkelt kan trycka ut bitarna ur. Den behöver inte oljas.
- Blanda betongen
- Fyll isformarna med betong. Vibrera formen för att få ut luftbubblor.
- Sätt en krok i varje form.
- Låt det brinna/torka i cirka ett dygn innan tyngderna kan tryckas ut ur formen, precis som isbitar.