Floristens drömtorp i Östergötland
Publicerad 2020-07-07
Där skogsvägen slutar och den vackra skogsgläntan öppnar upp sig ligger Stens charmigt inredda östgötatorp. Nära naturen och långt bort från hans hektiska jobbvardag.
Vem bor här?
- Sten Vasseur 40 år, på deltid, till vardags bor han på Söder i Stockholm.
- Gör: Sten jobbar som florist på Grand Hôtel i Stockholm.
- Var: Utanför Ljungsbro i Östergötland.
- Om torpet: Heter Flistorpet och man vet inte säkert när det är byggt, men antagligen runt slutet av 1700-talet. Det är på cirka 70 kvm med inredd råvind.
- Det bästa med torpet: ”Lugnet! Det ligger i slutet av en skogsväg utan grannar. Att komma hit från stan och bara koppla av i tystnaden är magiskt.
Till vardags lever Sten Vasseur storstadsliv med mycket jobb och inte särskilt mycket fritid. Därför är det extra värdefullt att under helger och semestrar kunna komma iväg till sin oas – östgötatorpet, som ligger en bit utanför Ljungsbro i Östergötland.
– Nu har jag haft torpet i några år och försöker åka hit så ofta jag hinner. Jag älskar charmen i det gamla huset och läget. När man åker genom skogen undrar man om det verkligen finns något vid slutet av vägen. Men så plötsligt så öppnar det upp sig, och här i gläntan ligger mitt paradis, säger Sten.
Att Sten arbetar som florist märks tydligt. Längs med framsidan av huset, i krukor och även längre ner i trädgården, står blomsterprakten i full blom. Och inomhus täcks flera av rummens väggar av tapeter eller tyg med genuina växtmönster som ger karaktär åt hela torpmiljön. Hans tidigare sambo arbetade med tapeter och färg vilket märks tydligt. Och tillsammans har de under årens lopp byggt upp en egen stil i torpet.
– Eftersom det är ett gammalt torp passar det inte ha tapeter i alltför modern stil. Jag är till exempel väldigt glad i tapeten i köket, som är en handtryckt tapet från sekelskiftet med Willam Morris-mönster.
Sten som är otroligt inredningsengagerad är mån om att inreda med saker han verkligen gillar. Mycket är köpt på loppisar i närheten och vissa saker har han fått, ärvt eller fixat till själv. Som det stora bordet i vardagsrummet.
– Ett rejält långbord behövdes till midsommar då det skulle komma många gäster. I skogen hittade jag gamla golvplankor, som jag använde till själva bordsskivan. De målades vita och till det använde jag bockben från Ikea. Och så loppisstolar till, säger Sten.
Eftersom det är gammalt torp passar det inte ha tapeter i alltför modern stil
På råvinden, som fungerar som ett stort och luftigt sovrum, står två sängar i gustaviansk stil som Sten köpt loss från Grand Hôtel i Stockholm, där han är anställd som florist. I taket hänger mönstrat tyg, som skapar en ombonad och hemtrevlig känsla. Golvet täcks av trasmattor och ett stort skinn.
– Jag tycker det är roligt att mixa ganska rejält. På ett sommarställe behöver det inte vara så pretentiöst och perfekt, utan jag passar på att gå loss, säger Sten.
I stort sett alla rum på torpet har fått någon form av make over. I hallen är det målat trägolvet rutigt i en vit och en underbar gul nyans, köksgolvet fick bli vitt och golvet i vardagsrummet, med de riktigt breda golvplankorna, fick behålla sin trärena yta.
– När jag inte fixar här på torpet gillar jag att göra utflykter i närområdet. Här omkring finns många trevliga loppisar och utflyktsmål. Göta kanal rinner en bit bort och skogen ligger precis utanför, så det är inte svårt att aktivera sig, skrattar Sten.
Nästa torpprojekt handlar om att byta delar av träfasaden, som blivit nött av väder och vind.
– Jag är även lite sugen på att ta ner den stora syrénhäcken som växer precis utanför entrén. Där har det funnits en liten berså en gång i tiden, som vore trevlig att återskapa. Vi får se om det kanske blir av nästa sommar. Jag vill som sagt inte jobba för mycket, utan vill ha tid för nedvarvning och att bara vara också, avslutar han.
På ett sommarställe behöver det inte vara så pretensiöst och perfekt, utan jag passar på att gå loss
Stens bästa torptips
- Passa på att gå loss och blanda olika stilar, saker från olika tidsåldrar och liknande. På torpet behöver det inte vara ”så noga”, utan blanda det man gillar.
- För att det inte ska bli för crazy; håll dig gärna till en grund, som till exempel en genomgående färgskala.
- Se dig omkring, försök hitta lösningar och andra användningsområden än vad sakerna är till för. På ett lantställe har du kanske inte tillgång till allt, utan måste ta vad du har.