Så blir du av med mjölbaggar
Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2017-09-26
Krälande mjölbaggar i mjölet är ingen höjdare. För att bli av med mjölbaggar gäller det att kavla upp ärmarna.
Mjölbaggar älskar torra råvaror i våra skafferier. Utöver det uppenbara bytet mjölpaketet borrar de sig gärna in i pasta- och havregrynsförpackningar.
Själva larverna kan vara svåra att upptäcka i mjölpåsen, men ett angripet paket ger ofta ifrån sig en konstig skarp lukt. Larverna utvecklas sedan till små svartbruna baggar som sprider sig i köket.
Eftersom mjölbaggar är duktiga på att tränga sig in i tättslutande förpackningar kan det vara en god idé att förvara exempelvis mjölet och spaghettin i lufttäta kärl av metall av glas.
Men har baggarna redan rotat sig finns det givetvis sätt att bli av med dem:
- Plocka ur skåp och lådor och ta bort eventuellt hyllpapper. Rengör noga, och rensa eventuella springor med exempelvis en kniv.
- Använd dammsugare, och försegla dammsugarpåsen med en plastpåse och lägg i frysen innan du slänger den för att vara på den säkra sidan.
- Tvätta därefter hyllor och lådor samt bakom spisen och andra närliggande utrymmen, och dammsug golvlisterna i köket.
- Undersök varorna innan du ställer tillbaka dem. Om de blivit angripna bör de läggas i en försluten påse och frysas, alternativt värmas till mer än 55°C i mer än en timme. Kasta dem därefter.