Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här kan du dansa runt midsommarstången

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2018-06-11

Här kan du dansa runt midsommarstången i sommar.

Vill du fira ett traditionellt midsommarfirande med dans kring midsommarstång?
På de flesta orterna runt om i landet finns det arrangerade festligheter – här listar vi några av alla traditionella midsommarfirande du kan besöka den 22 juni.

I år infaller midsommarafton fredagen den 21 juni. På flera ställen runt om i landet reser man då en traditionell midsommarstång eller majstång som det också kallas.

En gammal tradition

Att dansa kring en midsommarstång är en väldigt gammal tradition men till skillnad från vad många tror är midsommarstången inte en fallossymbol, åtminstone har man inte hittat några belägg för detta.
Var traditionen uppstod vet man inte riktigt. Men många tror att traditionen kom till Sverige från Tyskland under 1300-talet. De första dokumenterade bilden på en midsommarstång i Sverige är, enligt wikipedia, från 1600-talet.

I dag är folkdräkter, spelemän, dans, ponnyridning och kransbindning några av de sakerna man förväntar sig att hitta på ett arrangerat traditionellt midsommarfirande. Här hittar du några tips på var du kan uppleva detta – om du befinner dig på någon av de här klassiska midsommardestinationerna.

Skansen är en klassiker

Befinner du dig i Stockholm så är Skansen ett säkert kort. Här firar man traditionsenligt med både kransbindning, musik och dans. Midsommar firas hela helgen men mest folk är det på midsommarafton så det gäller att vara på plats tidigt. Vid 10 startar man med kransbindning och vid 14 börjar man resningen av den traditionella midsommarstången. Efter det blir det dans och musik.

Andra populära midsommarställen i Stockholm är Nyckelviken Herrgård i Nacka, där firar man traditionellt med midsommarstång, folkdans, musik, lekar, picknick och ponnyridning.

I Stockholm är det också vanligt att fira midsommar ute i Skärgården. På många av öarna anordnas mindre eller större midsommarfirande. Den ö som är lättast och går snabbast att ta sig till är Fjäderholmarna.

Fira i Göteborg

Även i Göteborg är det vanligt att bege sig ut till skärgården för att fira midsommar men för dig som stannar i stan finns det flera ställen där man anordnar traditionellt firande. Trädgårdsföreningen är ett av de ställen du kan besöka, Slottsskogen är ett annat.

Både Tjolöholms slott och Gunnebo slott är andra ställen som anordnar traditionella firande där du kan dansa kring en midsommarstång.

Skåne

I Skåne är det många som befinner sig på Österlen på sommaren och här finns flera orter där du kan fira ett traditionellt midsommarfirande. Orter som Borrby, Skillinge, Ystad, Tranås och Brantevik har alla dans kring midsommarstången.

Även på andra orter i Skåne anordnas midsommarfirande. I Malmö anordnas till exempel ett firande i Folkets park.

Gotland

En av de svenska favoritdestinationerna på sommaren är Gotland. Om du befinner dig på ön under midsommar och är i närheten av Visby så är tipset att bege dig till Paviljongplan om du vill ha ett traditionellt firande. Här hittar du allt från midsommarstång till folkdans uppvisning, allsång och möjlighet att åka häst och vagn.

Öland

Ett annat ställe som många svenskar gärna besöker på sommaren är Öland. På ön finns det mängder av midsommarfirande så oavsett om du befinner dig på norra, mellersta eller södra Öland kan du hitta ett firande som passar dig. Här är några av de ställen som arrangerar midsommarfirande på ön: Böda Strand, Skäfteskär, Klintagården, Löt och Saxnäs.

Leksand

För dig som är sugen på en midsommarupplevelse utöver det vanliga är ett hett tips att bege dig till Leksand i Dalarna. Här tar man midsommarfirandet på allvar det vet alla som någon gång varit med vid Sveriges största majstångsresning i Gropen i Leksand. Firandet börjar redan en vecka innan midsommarhelgen och pågår en bit in i juli.

Majstångsresningen i Gropen sker 19:45 och efter det är det dans. Klockan 22 bjuder man sedan till Logdans vid hembygdsgårdarna. Tidigare på dagen kan man vara med vid resningen av den lilla stången och andra aktiviteter.

Om du befinner dig på annan ort i Sverige så finns det naturligtvis en hel uppsjö av olika midsommarfirande. De flesta kommuner har en lista på sin hemsida där du kan hitta information om var du kan dansa runt en midsommarstång.

Undrar du varför olika högtider firas?

  • Påsken: Här är påskens ursprung
  • Valborg: Därför firar vi varje år
  • Kristi himmelsfärd: Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdagen
  • 17 maj: Här är varför norrmännen firar syttende mai
  • Pingst: Därför firar vi pingst
  • Ramadan: Därför firas den muslimska högtiden varje år
  • Mors dag: Därför firar vi mamma
  • Nationaldagen: Här är varför vi firar Sveriges nationaldag 6 juni
  • Midsommar: Därför firas högtiden
  • Jul: Därför firar vi jul

Följ ämnen i artikeln