Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Project Eden – lustgården i Cornwall

Uppdaterad 2018-04-14 | Publicerad 2018-04-13

Ett övergivet lerbrott i Cornwall har förvandlats till ett lummigt grönt paradis som drar över en miljon besökare varje år.

Plötsligt ligger de bara där. Som gigantiska golfbollar i det böljande landskapet. De sfäriska växthusen, Eden Project, som började som ett -hobbyprojekt i engelsmannen Tim Smits huvud i början på 1990-talet, drar över en miljon besökare varje år.

Det är en vanlig veckodag, men det går en strid ström av besökare till de olika entréerna av de gigantiska växthusen som rymmer olika klimatzoner, vattenfall och även sällsynta växter.

Eden Garden fick hela världens blickar på sig när det amerikanska magasinet National Geographic följde byggandet i det övergivna lerbrottet. De beskrev projektet som ett mänskligt experiment och ett förberedande inför en flytt ut i rymden. Gott så, men även om det hela tiden pågår forskningsprojekt i Eden Project har slutresultatet blivit en väldigt trevlig upplevelse för hela familjen, oavsett om man är intresserad av växter eller ej.

Från lerbrott till paradis. De sfäriska växthusen är världens största växthus.

En guide lotsar runt oss och ger oss intressant inblick i de olika exotiska växterna. Var i världen de ursprungligen finns, hur de samverkar med varandra och på vilket sätt de är viktiga för djur eller insekter. Den största bubblan är också den häftigaste. Det är som att komma till Amazonas. Det är bara fågelsången som saknas.

– Eden Garden har den största odlingen av kakaoträd utanför Asien, berättar guiden stolt och hela gruppen blickar upp mot de gigantiska träden som om det skulle växa kexchoklad på grenarna. Vi passerar gummiträd, gigantiska bambuträd, kaffeträd och bananträd i den gigantiska bubblan som är 55 meter hög 200 meter lång och uppe bland trädkronorna finns en gångbro som attraherar de unga besökarna.

Smala slingrande gångar tar gruppen genom biomer som regnskog, ängar, ökenlandskap och stepp. I en av de sfäriska bubblorna kan man sitta och fika ”ute i naturen” – praktiskt taget. Och det tar inte slut där. Utanför bubblorna kan man uppleva en gigantisk botanisk trädgård
i den ljumma brisen från Atlanten.

Eden Project är självförsörjande på el från vindturbiner.

Eden Project liknar inget annat ställe på jorden jag besökt. Sir Tim Smit har byggt upp Eden Garden som ett upplevelsecentrum där man oavsett ålder kan lära sig allt om jordens kretslopp, vad en fotosyntes är och vad som händer när en växt förmultnar. I huvudbyggnaden finns det olika periodiska utställningar som roterar. Just vid mitt besök, beskrivs fotosyntesen ingående som i ett virtuellt landskap där du själv blir en del av naturen.

– Många människor tänker inte på naturens existens. Att naturen finns runt om oss och vad det är för någonting. De tar allting för givet och tänker inte på att de själva är en del av naturen. Om vi inte tar hand om naturen tar vi faktiskt inte hand om oss själva på sikt, berättar Tim Smit, under ett föredrag som jag besöker.

Han berättar också att det egentligen är något av en slump att Eden Project faktiskt finns.

– Jag hade kämpat flera år för att få finansiärer till projektet men ingen nappade, tills en dag när jag stod inför några företagsledare och berättade om hur växter kan rena förorenad jord. Då räcker en man upp handen och säger, ”Ditt projekt är verkligen intressant, jag är med”, om inte den här personen också trott på visionen, hade kanske Eden Garden aldrig funnits, konstaterar han.

Det hade varit väldigt tråkigt. Tycker jag. 

Utanför bubblorna kan man uppleva en gigantisk botanisk trädgård.

Fjorton snabba fakta om Eden Project

  1. De sfäriska växthusen är världens största växthus och började som en idé av sir Tim Smit. Han var också den som tog sig an den övergivna 1800-tals trädgården The Lost Gardens of Heligan, även den i Cornwall.
  2. Växthusen innehåller biomer (vegetationsområden) från hela världen.
  3.  Eden Project stod klart den 17 mars 2001.
  4.  Växthusen ligger fem kilometer från staden St Austell i Cornwall.
  5. Arkitektbyrån som fick drömuppdraget var Londonbaserade jättebyrån Grimshaw.
  6. James Bond filmen, ”Die Another Day” spelades in här 2002.
  7. Eden Project ligger på femte plats på Storbritanniens topp fem-lista över turistattraktioner efter The London Eye, Alton Towers, the Tower of London och Madame Tussaud’s.
  8. Sedan öppningen har Eden Project haft 20 miljoner besökare.
  9. Eden Project har planer på att bygga ett sustainable-hotel med öppning 2019.
  10. Ett nytt Eden Project håller på att växa fram i Aoteaora nära Christchurch i Nya Zeeland. Med samma koncept.
  11. Och i Jizhou, Kina, med öppning 2020.
  12. Eden Project är självförsörjande på el från vindturbiner.
  13. Sedan 2002 hålls det en musikfestival här som heter Eden Sessions som haft gästande artister som Amy Winehouse, James Morrison, Muse, Lily Allen och Manic Street Preachers. 2018 spelar Björk på festivalen.
  14. På somrarna kan du dessutom lyssna på konserter i den stora parken som är uppbyggd i anläggningen. Och på Eden Garden kan du också lyssna på intressanta föreläsningar av biologer och geologer som berättar om olika ämnen inom forskningsområdet.

Källa: Independent, Edenproject.com

Eden Project ligger på femte plats på Storbritanniens topp fem-lista över turistattraktioner.

Eden Garden

Bodelva, Par PL24 2SG

www.edenproject.com

Så tar du dig hit.

Tåg går från Paddington station till St Austell flera gånger om dagen och resan tar drygt fyra timmar. Därifrån tar du buss 101 från St Austell railway station till Eden Garden.

Tågresan följer kusten och är i sig en väldigt trevlig resa om du inte vill hyra bil vill säga och köra på vänster sida.

Öppettider och inträde:

Pris för vuxna 27.50 pund och 14 pund för barn mellan 5 och 16 år. Öppet alla dagar (utom juldagen) och oftast till 16:30 men kolla webbplatsen för tider.

Följ ämnen i artikeln