De har satt sina barn på LCHF-diet
Publicerad 2012-11-26
Professorn: De små behöver kolhydrater
Cecilia, 42, och Fredrik, 41, är hängivna förespråkare av LCHF-dieten.
I kväll talar de ut i tv om varför de serverar den feta kosten till sina två barn.
– Vi är övertygade om vårt sätt att leva, säger Cecilia.
Paret Cecilia och Fredrik bor i Gråbo utanför Lerum.
I kvällens ”TV3 dokumentär” berättar de om sitt val att uteslutande servera LCHF-diet också till de två barnen Jonathan, 5, och Felicia, 8.
Absolut inget socker
I programmet berättar föräldrarna att de har blivit ifrågasatta av omgivningen på grund av sitt livsval.
Men inget har fått Cecilia och Fredrik att omvärdera familjens diet.
– Vi har inte funderat på att ge upp det. Den främsta anledningen till det är det kvitto vi får på vår hälsa, säger Cecilia.
Hon berättar att familjen över huvud taget inte äter snabba kolhydrater som pasta, ris och potatis, samt alla former av synligt socker.
De äter inte heller traditionellt bröd bakat på spannmål.
Om Jonathan eller Felicia vill ha en macka på morgonen blir det ”paprikamacka” i stället, berättar Cecilia.
– Då gör man en större bit av paprika som man lägger pålägg på. Det blir som en smörgås, säger hon.
Efter att ha infört LCHF-dieten har alla familjemedlemmar börjat må bättre, enligt Cecilia.
– Tidigare hade barnen fler förkylningar och de drabbades av influensa. I dagsläget får de inte lika många av de här virusen på sig, säger Cecilia.
En helt annan energi
Men framför allt har barnen blivit mer pigga.
– De har en helt annan energi. Men slipper de här extrema sockertopparna som småbarnsföräldrar ofta vittnar om, säger Cecilia och fortsätter:
– Vi har alla ett jämnare humör och vi fungerar bättre som familj.
Men alla är inte övertygade om att barn mår bra av LCHF-dieten.
Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon avråder föräldrar från att plocka bort kolhydraterna från kosten.
– Barnen får för mycket protein och för mycket fett. De behöver ha kolhydrater och alla vitaminer som gömmer sig bland kolhydraterna, säger Erlanson-Albertsson.
Hon påpekar att LCHF-dieten utvecklades för att hjälpa människor gå ner i vikt.
– Därför lämpar det sig inte för barn, säger professorn och ger ett tips till familjen:
– Sockret kan ni fortsätta med att skippa. Men plocka in någon potatis på tallriken, det mår barnen bra av.
Familjens meny en vanlig dag
Frukost
För barnen:
Fet turkisk yoghurt som är osötad, med bär och hemrostad nötmüsli.
Paprikasmörgås med kycklingrulle, ost eller skinka.
De vuxna:
Äggröra med några bitar lax eller inlagd sill.
Lunch
Tandoorikyckling med limeaioli, bladgrönsaker och blomkålsris (riven kokt blomkål).
Middag
Tacos gjort på köttfärs kryddat med ”rena kryddor”, utan socker, glutamat, jäst eller stärkelse.
Till köttet serveras ostnachos – riven ost som smält och stelnat till ”chips” i ugnen.
Vid sidan av: grönsaker, guacamole och fullfet crème fraiche.