Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ny utredning av hpv-vaccin för pojkar

Svalgcancer fortsätter att öka kraftigt bland män

Publicerad 2019-03-19

Hpv-vaccin för pojkar kan bli verklighet, just nu utreder Folkhälsomyndigheten vad det nya vaccinet innebär för pojkar. Den första april ska utredningen vara klar.

Svalgcancer ökar kraftigt – framför allt hos män.

För ett och ett halvt år sedan tog Folkhälsomyndigheten fram ett underlag till regeringen för att börja vaccinera även pojkar.

– Redan då konstaterade vi att svalgcancer är kraftigt ökande, säger läkaren Adam Roth.

Adam Roth, läkare och chef för Enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Han är läkare och enhetschef för Enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, och var med och tog fram underlaget till Socialdepartementet om att pojkar skulle ingå i vaccinationsprogrammet mot hpv, humant papillomvirus.

– Svalgcancer är den hpv-relaterade cancerformen som ökar kraftigast. Det har ju också med sexuellt beteende att göra. Det tar många år från infektion till cancer, så förändringen kanske skedde för 20–30 år sedan, säger han.

Den avgjort största hpv-orsakade cancern är livmoderhalscancer.

– Men i vår utredning tittade vi på annan hpv-orsakad cancer. Övergripande handlar det om, förutom livmoderhalscancer, genitalcancer både hos män och kvinnor, analcancer för både män och kvinnor och svalgcancer hos både män och kvinnor. De här cancerformerna finns hos båda könen.

– Kvinnor som får livmoderhalscancer är ofta i 40–45-årsåldern. Tittar du på svalgcancer så är högsta frekvensen bland dem mellan 60 till 70 år. Det gäller genital- och analcancer också. Det är en helt annan åldersprofil, säger Adam Roth.

Stor skillnad mellan könen

Det är också stor skillnad mellan könen när det handlar om svalgcancer, mer än dubbelt så många män som kvinnor drabbas.

– Svalgcancer är absolut dominerande bland män. Totalt sett hade vi 320 fall av hpv-orsakad cancer bland män. 200 fall var svalgcancer, 40 fall analcancer och 80 fall av genitalcancer.

– För kvinnor handlade det om 86 fall av svalgcancer, 95 fall av analcancer och 60 fall av genital cancer.

Ska de som är lite för gamla för gratis vaccination gå i väg och vaccinera sig nu för flera tusen kronor?

– För individen kan det alltid vara värt att vaccinera sig. Men hpv är som en underlivsförkylning, det är något som alla sexuellt aktiva får. På programnivå är det absolut så att man helst ska ge det innan sexuell debut för att det ska ha effekt, säger Adam Roth.

Det finns nu ett nytt vaccin med fler hpv-typer som börjar ges i vaccinationsprogrammet för flickor i höst.

– De som framför allt orsakar cancer är hpv-typ 16 och 18, de finns med i det vaccin som används i programmet i dag. Men i det nya vaccinet är ytterligare fem hpv-sorter med. De ger skydd mot sju sorters hpv som orsakar cancer.

Ny utredning

Men ännu dröjer ett beslut om vaccin till pojkar. Regeringen gav i fredags Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda vad det nya vaccinet innebär för pojkar.

– Uppdraget ska vara klart första april, säger Adam Roth.

Rasmus Jonlund, talesperson för hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), är kritisk till att ett beslut om hpv-vaccin dröjer:

– Det är dåligt, för pojkarna och männen som inte får vaccin mot en potentiellt livsfarlig sjukdom, och för flickor som också riskerar att smittas av hpv. Män som har sex med män får i dag heller inte alls del av skyddet. Det är en ojämlik vård, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Det här är hpv

Hpv, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus som finns i över hundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, som i livmoderhalsen, på genitalier och i svalg. Andra hpv-typer kan orsaka vårtor, oftast på händer och fötter. Dessutom finns några typer som kan orsaka vårtor i underlivet, så kallade kondylom.
Källa: 1177.se

Symptom på hpv

  • Ungefär 350 fall av svalgcancer upptäcks varje årligen och cirka 100 personer dör av den. Svalgcancer är den cancertyp som ökar snabbast i Sverige. De flesta som får sjukdomen är mellan 60 och 70 år.
    • Ett tecken kan vara långvarig heshet utan att man har någon infektion eller ser någon annan tydlig förklaring till symtomet. Men heshet är ett vanligt symtom som ofta inte betyder cancer.
    • Om man upptäcker en knöl, en vårta eller ett sår inne i munhålan eller på läpparna som inte försvinner efter några veckor ska man söka vård för att få förändringen undersökt. Man ska också söka vård om man får svårt att svälja, äta och tugga eller har en känsla av att ha en klump i halsen som inte försvinner. Man kan också få en knuta på halsen som inte gör ont.
  • En öron-näsa-halsläkare ska undersöka dig om den läkare som du träffar först misstänker att du kan ha cancer eller någon annan sjukdom som kräver specialistvård.
  • I vissa fall, när tumören är stor eller sitter på ett svåråtkomligt ställe, kan man få varaktiga problem efter behandlingen. Man kan till exempel få svårt att svälja eller att tala. Ibland kan man behöva operera bort hela struphuvudet och då kan man inte längre tala som man gjort tidigare. Istället får man en röstventil inopererad.

Källa: 1177.se, Aftonbladet