Så farligt är ditt sittande – för hjärnan

Uppdaterad 2018-04-20 | Publicerad 2018-04-18

Att det inte är särskilt nyttigt att sitta för mycket är nog inte en nyhet för de flesta. Men en ny studie visar hur farligt det faktiskt är för hjärnans hälsa och att det inte går att ”kompensera” med extra träning.

Stillasittande är inte bara dåligt för den fysiska hälsan – det är också en neurologisk risk, enligt en ny studie från amerikanska UCLA.

I studien har forskarna granskat sambandet mellan träning, stillasittande och hjärnhälsa. De kom då fram till att det fanns ett tydligt samband mellan mycket stillasittande och en tunnare temporallob som är kopplad till minnesförmåga. Dessutom kom de fram till att det inte går att träna extra för att ”kompensera” problemet.

”Ingen signifikant korrelation observerades mellan fysisk aktivitet och temporallobens tjocklek”, skriver författarna i studiens abstrakt.

De 35 kvinnor och män som deltog i studien var i åldrarna 45–75 och fick frågor om hur mycket de vanligtvis satt ned en vanlig vecka samt hur mycket och intensivt de tränade. Alla fick genomgå flera psykologiska tester och testades för om de hade gener för Alzheimers. Deras hjärnor skannades också med MRI för att se hur tunn temporalloben var, skriver den amerikanska affärstidningen Forbes.

Ökad risk för Alzheimers

I studien kom de också fram till att ett stillasittande liv ökar risken för att drabbas av Alzheimers. Tidigare studier har beräknat att ungefär 13 procent av alla fall av sjukdomen kan bero på inaktivitet och att om man drog ner på det inaktiva beteendet med 25 procent så skulle gruppen som drabbas kunna minska med en miljon fall över hela världen.

Författarna bakom studien menar alltså att det inte bara är klokt att lägga till träning utan också att minska på den stillasittande tiden – något som redan tidigare sagts om fysisk hälsa, men som alltså även stämmer för hjärnhälsan.

Följ ämnen i artikeln