Vego-Jansson favorit på sunt påskbord
Uppdaterad 2017-04-07 | Publicerad 2007-04-04
Kristina Erikssons Viktklubbs-recept
Skippa godiset och satsa på god och sund mat i påskhelgen. Bland favoriterna finnas en medelhavsdoftande Jansson där ansjovisen ersatts med oliver och kapris.
Festligt med vegetariskt är tema för Kristina Erikssons påskmat. Här är ett smakprov från påskbordet, uppdukat speciellt för Viktklubb.se.
- Jag har tagit fasta på medelhavssmakerna som omväxling i påskmiddagen, ett sätt att äta lättare och ta in mer vegetariskt på högtidsbordet, säger Kristina Eriksson.
En favorit är den vegeratiska Jansson som kryddas med kapris, oliver, och självkart en god olivolja. En påskpasta med quorn och mozzarella serveras med turkisk yoghurt och oliver. Äggsalladen piffas upp med olivolja, machésallad och färskpressad citronjuice.
Vegetarisk Jansson
4 portioner (1 portion=183 kcal)
1 kg potatis i stavar
100 gram gul lök i bitar
100 gram svarta oliver i vatten (FIGARO)
1 msk kapris
1.5 dl mellangrädde 27 % fett
1.5 dl mellanmjölk 1,5 % fett
2 msk ströbröd, ev glutenfritt
Instruktioner
Lägg hälften av potatisstavarna och löken i en smord ugnsfast form. Kör oliver, kapris och lite av grädden i en mixer. Tillsätt resten av grädden samt mjölken. Häll alltsammans över potatisen och löken. Bred på resten av potatisen och löken. Strö på ströbrödet. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Pastasallad med quorn och mozzarella
4 portioner (1 portion=492 kcal)
250 gram pasta fullkorn eller vanlig, ev glutenfri
200 gram quorn
1 msk flytande margarin 80 % fett paprikapulver
125 gram mozzarella i bitar
200 gram tomater i stora bitar
12 st svarta oliver i vatten (FIGARO)
2 st kokta ägg
0.5 dl gräslök
50 gram krutonger
4 msk Turkisk Yoghurt (Lindahls)
0.5 klyfta pressad vitlök
salt och peppar
Instruktioner
Koka pastan. Skölj pastan och låt den svalna något. Stek quorn i margarin. Krydda med paprikapulver. Blanda pasta, quorn, mozzarella, tomat, oliver och skivade ägg på ett fat. Strö på finhackad gräslök och krutonger. Servera med en klick turkisk yoghurt blandad med vitlök, salt och peppar.
Ägg- och löksallad
4 portioner (1 portion=65 kcal)
2 st ägg
25 gram gul lök i ringar
25 gram sallad tex machésallad
dressing:
0.25 msk färskpressad citronjuice
0.5 tsk svensk senap
0.75 msk olivolja
salt
några varv på pepparkvarnen
Instruktioner
Koka äggen i 7 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och skala dem. Dela äggen i skivor. Förväll löken i någon minut i vatten så det täcker. Lägg ägg, lök och sallad på ett uppläggningsfat.
Blanda citron och senap i en djup tallrik. Rör ner olivolja. Smaka av med salt. Ringla dressingen över äggen. Vrid några varv på pepparkvarnen.
Maria Carlqvist