Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hälsoexperter vill ha godisskatt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-01

Svenskar äter mest godis i världen

Svenskarna äter mest lösgodis i världen.

Men nu ska det vara slut på frosseriet, tycker fem svenska forskare.

De vill införa en skatt på socker.

Mitt i uppladdningen inför påsk och påskgodis släpper fem svenska forskare en riktig sockerbomb.

På DN Debatt skriver de att svenskarna äter mest godis i världen, nästan 17 kilo per person och år, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet inom EU. De uppskattar att 30 000-50 000 barn är så feta att de riskerar att dö i förtid på grund att fetma-relaterade sjukdomar.

Därför bör Sverige bör införa en skatt på socker, anser forskarna Claude Marcus, professorn i pediatrik vid Karolinska Institutet i Solna (KI), Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid KI, Lennart Levi (C), professor emeritus vid KI och riksdagsledamotet, författaren André Persson och hans kollega Thomas Hedlund.

Pengar till frukt och grönt

Pengarna som staten får in på sockerskatten bör istället läggas på att sänka skatten på frukt- och grönsaker.

– Om man höjer skatten på socker med 10-20 procent kommer det att få effekt, det vet vi från andra länder. Tar man samtidigt bort momsen på frukt och grönt skulle det verkligen få effekt, säger Claude Marcus till Aftonbladet.

Han har sett en stor förändring över tid i hur svenskarna konsumerar godis och socker.

– De flesta över 40 minns hur det var förr. Då kanske man delade på en 33 centiliters flaska läsk på helgen. Nu sätter man i sig flera pet-flaskor ensam. Godispåsarna var så små att man inte fick ned en barnhand i dem. Nu kan man dra dem över huvudet. Vi har aldrig ätit så mycket godis som nu och aldrig haft så mycket fetma, säger Claude Marcus.

Vill förebygga diabetes

Godis och läsk är viktiga orsaker till diabetes, hjärtinfarkt och cancer, framhåller forskarna.

"Självklart är motion viktigt för att öka energiuttaget men i realiteten handlar det om att svenskar måste minska intaget av energitäta livsmedel. Dessa innehåller mest fett och/eller socker men lite av andra näringsämnen".

Förutom skatt på socker måste politikerna använda sig av samma metoder som mot rökning för att få bukt med problemen med fetma, anser de.

"Staten har flera instrument att arbeta med när det gäller att få fram önskvärda beteendeförändringar: information, skatter och subventioner, lagstiftning och regler...".

Regeringen tveksam

Men regeringen nappar inte på idén om sockerskatt.

– Man har infört en skatt i Danmark och den har inte haft någon effekt, eller en mycket tveksam effekt, enligt våra politiskt sakkunniga. Att en godispåse kostar 10 kronor istället för 9 tror jag inte spelar så stor roll, säger Niclas Thorselius, pressekreterare åt folkhälsominister Maria Larsson.

Däremot har regeringen haft en dialog med livsmedelsbranschen, enligt Thorselius.

– Vi har bland annat pratat med dem om att inte exponera godis vid kassorna, säger han.

Maria Larsson själv är på semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Experter kräver skatt på
godis