Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tre söta efterrätter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-02

På helgen måste man få unna sig något gott. Välj bland dessa tre söta desserter från Viktklubb. Kokospannkaka, marängsviss eller en härlig choklad och valnötstårta.

Kokospannkaka med frukt och chokladsås

Tillagningstid 20 minuter
1 portion = 230 kcal

Ingredienser
Antal portioner: 4

1 dl vetemjöl
2 dl kokosmjölk, mager
1 st ägg
1 krm salt
1 msk margarin, ev mjölkfritt
1 st banan i skivor
2 st konserverad persika i bitar
2 st kiwi i skivor
4 msk chokladsås
1 msk torkade kokosflingor

Instruktioner
Vispa mjöl och hälften av kokosmjölken i en bunke. Vispa till en slät smet. Tillsätt resten av kokosmjölken, ägg och salt. Om smeten är för tjock - tillsätt en skvätt mjölk. Stek pannkakorna på båda sidor. Fyll pannkakorna med banan, persika och kiwi. Ringla över chokladsås och strö på kokosflingor.

Frukt och marängsviss

Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 211 kcal

Ingredienser
Antal portioner: 10

3.8 dl vaniljvisp 12 % fett
1.5 dl lemon curd
400 gram galiamelon
150 gram konserverade persikor
4 st kiwi i skivor
120 gram maräng

Instruktioner
Vispa vaniljvispen så att den är tjock. Blanda i lemon curd. Dela melonen på mitten och gröp ur kärnorna. Gör kulor med ett kuljärn eller skär melonen i tärningar. Låt persikorna rinna av och skär dem i klyftor. Skala och skär kiwin i skivor. Varva maränger, vaniljvisp och frukt på ett fat. Garnera med citronmeliss

Choklad- och valnötstårta med marinerade apelsinklyftor

Tillagningstid 60 minuter
1 portion = 201 kcal

Ingredienser
Antal portioner: 8

4 st äggvitor
1 dl socker
60 gram mörk choklad
50 gram valnötter
4 st apelsiner
1 msk balsamvinäger (gärna vit)
4 msk florsocker
25 gram riven choklad till garneringen

Instruktioner
Smörj en form med löstagbar kant. Vispa vitorna hårt i en bunke. Tillsätt sockret och vispa tills vitorna blänker. Hacka chokladen grovt och nötterna fint. Tillsätt choklad och valnötter till de vispade vitorna. Rör försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Apelsinerna: Skär bort skalet och skär i klyftor så att de blir skinnfria. Blanda vinäger och florsocker. Häll marinaden över apelsinklyftorna. Servera apelsinklyftorna tillsammans med den avsvalnade tårtan.