Tre fall av köttallergi i Stockholm
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-09
På bara ett halvår har tre personer fått den ovanliga diagnosen köttallergi vid Södersjukhuset i Stockholm.
Aldrig tidigare har sjukhusets allergimottagning fått in någon patient med köttallergi.
Köttallergier är ovanliga i Sverige. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg konstaterade åren 1998–2004 åtta fall, nu har tre fall hos vuxna konstaterats i Stockholm.
– Vi tycker det är märkligt, det kanske bara är en slump men kan möjligen vara en trend. Vi vill fortsätta att följa upp det här, jag tror att det finns ett väldigt stort mörkertal, säger mottagningens överläkare Lars Gottberg till TT.
Magont och nässelutslag
Patienterna fick magont och nässelutslag några timmar efter att de ätit rött kött. En kvinna som av och till i tio år reagerat på kött hade drabbats av en kraftig attack med andningssvårigheter och tryck i bröstet efter att ha ätit köttfärssås. Utredningen visade att hon hade allergiska antikroppar mot köttprotein från nöt, fläsk och lamm.
Vad allergireaktionen beror på är ännu okänt. I USA reagerade ett 20-tal patienter väldigt kraftigt flera timmar efter att de ätit rött kött. Utredningar visade att många bitits av fästingar och sandloppor.
Orsakad av fästingar?
– Forskare fann att de hade bildat väldigt speciella allergiska antikroppar, inte mot proteiner som är det vanliga utan mot kolhydrater som fastnar på köttet. De vill koppla ihop det med att det i saliven hos fästingar finns ett ämne som kroppen bildar allergiska antikroppar emot och som sedan reagerar på köttet, säger Lars Gottberg.
Inget tyder på att de tre patienterna på Södersjukhuset skulle ha blivit bitna av fästingar.
– Men vi vill förstås testa detta i ett land där så många blir fästingbitna. Det är möjligt att vi kan finna något där men just nu kan vi inte säga något om det, säger Gottberg.
Vill utreda vidare
Han och hans kollegor skulle vilja ta speciella blodprover för att se om patienterna bär på den speciella typen av antikroppar och sedan testa att ge dem kött under kontrollerade former.
– Vår avsikt är att försöka bygga upp en utredningsavdelning för att bättre kunna utreda vuxna patienter med födoämnesallergi. Vi har begärt pengar från sjukhusledningen och från Astma- och Allergiförbundet och de är positiva till tanken, men säger att de inte har några pengar, säger Lars Gottberg.
TT