Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Svenskar är usla på att synda

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-06

– njuter mer av naturen än champagne

Ryktet om den svenska synden är betydligt överdrivet. Champagne, cigarrer, sex – inget av detta livets goda konsumerar vi särskilt mycket av i Sverige. Europas livsnjutare nummer ett finns istället i Frankrike.

Svenskarna njuter sällan av till exempel champagne – men desto mer av naturen och umgänget med familjen.

Det är tidningen Att:ention som har publicerat en undersökning om hur mycket vi njuter i Europa, USA och Japan. De har kollat till exempel champagnekonsumtionen, antal samlag per år och krogarnas öppettider. Inte i någon kategori får Sverige någon topplacering, utan får nöja sig med en total plats 14 av 18.

Njuter av andra saker

Etnologen Åke Daun har ägnat många års forskning åt svenskhet och hur vi ser på oss själva. Han håller inte alls med om att svenskarna skulle vara dåliga på att njuta av livet men han hävdar att vi njuter av helt andra saker än de som tas upp i Att:entions njutningsindex.

– Champagne och cigarrer har ingen tradition i Sverige. Vi njuter framför allt av två saker: att vara ute i naturen och att mysa hemma med familjen.

”Viktigt att sova ordentligt”

Den världsberömda svenska synden har alltid i första hand handlat om vår jämförelsevis liberala inställning till sex. Men i Att:entions njutninglista ligger vi näst sist när det gäller samlag per år.

– Svenskar tycker att det är viktigt att sova ordentligt och har ofta regelbundna sovvanor. Jag kan tänka mig att i länder där man sover siesta mitt på dagen så är folk piggare på lite kul på kvällen, säger Åke Daun.

Urban kultur breder ut sig

Möjligen kan det kontinentala sättet att njuta av livet bli vanligare även i Sverige. Enligt Åke Daun så visar nya undersökningar att vi alltmer går ut på krogen för att förgylla vår tillvaro, vilket är ett stort trendbrott när det gäller de soffmysande svenskarna.

– Det är en urban kultur som börjar få fäste och sakta bre ut sig även i Sverige.

Anna Andersson

Följ ämnen i artikeln