Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Så dubblar du dina chanser att bli rökfri

Publicerad 2011-12-22

Forskarna överens: ”Väl underbyggt”.

Ett plötsligt infall.

Det är det överlägset vanligaste sättet att sluta röka på.

Många trillar dit igen, men du kan fördubbla dina chanser att lyckas.

– De som använder nikotinläkemedel har dubbelt så stor chans att lyckas fimpa, säger Maria Rankka, chef för Sluta-röka-linjen.

Rökning är starkt beroendeframkallande och för många känns det övermäktigt att sluta. Marknaden kryllar av hjälpmedel, vissa mer vetenskapligt belagda än andra, men enligt experterna råder det inga tvivel om vad som får de flesta att fimpa.

"Som att förlora en kompis"

– För de flesta handlar det om plötsligt ökad motivation, alltså att man helt enkelt en dag bestämmer sig att nu får det vara nog. Det kan bero på många olika saker, hälsa, pengar…,säger Maria Rankka

Tyvärr krävs det oftast ett antal försök, och återfall, innan man lyckas fimpa för gott.

– Det varierar ju från person till person. Många blir besvikna eftersom det flera veckor innan den riktigt jobbiga perioden försvinner. Och det är ju en stor omställning för många. Cigaretterna är en del av en. Det är tomt, något fattas. Det är nästan som att förlora en kompis.

Men det finns hjälp att få. Den som behöver stöd kan ringa Sluta-röka-linjen för gratis rådgivning.

"Dubbelt så stor chans att lyckas"

– För en del kan det vara bra att prata med någon som förstår och kan saken, som tar problemen på allvar, säger Maria Rankka.

För att öka chanserna att sluta är nikotinläkemedel det dokumenterat bästa hjälpmedlet.

– De som använder nikotinläkemedel har dubbelt så stor chans att lyckas fimpa, säger Maria Rankka.

Hon får medhåll av Hans Gilljam, senior professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och Sveriges främste tobaksexpert.

– Nikotinläkemedel förbättrar chansen att lyckas sluta med mellan 60 och 100 procent, chanserna blir alltså upp till dubbelt så stora. Vetenskapligt är det väl underbyggt, det har gjorts många undersökningar som stödjer ett sång påstående.

Vilka nikotin hjälpmedel fungerar bäst?

– Generellt kan man säga att de hjälpmedel som ger sämst resultat är de som varit med längst, det vill säga plåster och tuggummi, medan de nyare ger bättre resultat i undersökningarna. Men det är normalt att produkterna ger bättre resultat i undersökningarna i början eftersom undersökningarna i sig är färre och mer generella, det brukar jämna ut sig när man fått tillfälle att studera fler patientgrupper.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln