Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Botemedel mot tinnitus på gång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-07

Över en miljon svenskar är drabbade

För Ulrika Hammargård är hennes tinnitus som jobbigast när hon ska sova. – Då ligger man och lyssnar på ljudet och vill helst lägga en kudde över huvudet, säger hon.

Hon har haft ett pipande ljud i sina öron hela livet.

Nu har forskare hittat en väg mot ett botemedel mot tinnitus.

– Det låter helt fantastiskt. Varje litet steg framåt är viktigt, säger Ulrika Hammargård, 35.

Drygt en miljon svenskar lider av tinnitus – och 4 av 5 av de drabbade har nedsatt hörsel.

Nu har australiska forskare gjort framsteg som kan vara en väg till ett botemedel för de som har tinnitus och hörselnedsättning.

Ulrika Hammargård föddes med en hörselskada och har levt med ett pipande ljud i 35 år. I bland är ljudet så högt som 70 decibel. Ulrika har hörapparat för sin hörselskada på båda öronen och det lindrar också hennes tinnitus en del.

– Min tinnitus kommer och går. Det blir värre när jag stressar för mycket, om jag sover dåligt eller är förkyld. Jag hör ett pipande ljud och frekvensen kan liknas vid ljudet av tv:s testsignal.

Glädjande nyhet

Forskarnas framsteg är förstås glädjenyheter för Ulrika.

– Det är helt otroligt. Tinnitus har inte varit något prioriterat forskningsområde så varje litet steg framåt är ju viktigt. Man önskar att det fanns mer forskaranslag till detta, säger hon.

De australiska forskarna har kommit fram till att det uppstår en elektrisk aktivitet i vissa nerver hos personer med hörselnedsättning. Dessa signaler uppfattar hjärnan som pipiga ljud. I studien upptäcktes att hörselnedsättningen kan leda till obalans i aktivitet hos vissa gener.

Läkemedel möjligt

Claes Möller, professor i audiologi vid Örebro universitet förklarar för Vetenskapsradion:

– Möjligtvis kan man hitta någon form av läkemedel som kan reglera en del av den här genaktiviteten, precis som man börjar hitta det för andra typer av hjärnsjukdomar och öronsjukdomar. Så det är inte oviktigt det här.

Studien, som är gjord på marsvin och än så länge långt ifrån användbar på människor, är enligt Möller ett viktigt steg på vägen.

Ulrika Hammargård jobbar som utbildningskonsulent och projektkoordinator i Stockholm och hon har gått en tinnituskurs via landstinget för att få hjälp med sin tinnitus.

– Det finns hjälp att få för att lindra besvären och så får man träna på att hitta ett sätt att förhålla sig till symptomen. Det här är något man får lära sig att leva med, men du dör ju inte av det, så jag försöker tänka positivt.

Vad kan man göra?

En öron-näsa-halsspecialist kan med hjälp av hörseltest och undersökningar av hörselgången och trumhinnan ofta klargöra orsaken till tinnitus och avgöra om den är behandlingsbar.

Kan tinnitus behandlas?

Om öronläkaren hittar en bakomliggande orsak kan denna eventuellt behandlas. I övrigt finns ännu ingen mirakelkur, men det forskas mycket internationellt om behandling av tinnitus. Några olika behandlingsalternativ finns dock:

Hörapparatbehandling på grund av samtidig hörselnedsättning dämpar ofta tinnitus.

Några kan hjälpas med "tinnitusmasker" som maskerar tinnitusen med ett mindre obehagligt ljud, som till exempel brus från en radio. Koncentrations- och avslappningsövningar, eventuellt med psykologhjälp.

Vid kraftig tinnitus kan lugnande medicin vara nödvändigt.

Vissa läkemedel (antidepressiva SSRI-preparat, antihistamin, medel mot illamående) kan fungera i enskilda fall. Men det krävs mer forskning för att säkerställa ifall medicinering verkligen kan påverka tinnitus.

Stresshantering, avslappningsträning och KBT (kognitiv beteeendeterapi) kan hjälpa i vissa fall. I en del fall kan tinnitus försvinna utan behandling.

Det här är tinnitus (öronsus)

Tinnitus innebär att man hör ljud som inte kommer från en påvisbar, yttre ljudkälla.

Tinnitus beskrivs som snäckskalssusning, ringande, telefonledningssurr, maskinljud och så vidare. Det kan variera i styrka och vara konstant eller periodvis; ofta är det pulserande.

Hos cirka 90 procent av människor med tinnitus föreligger samtidig hörselnedsättning.

15 procent av svenska folket har tinnitus, cirka 100 000 svenskar har tinnitus som allvarligt påverkar det dagliga livet.

I de flesta fall kan ingen bakomliggande orsak hittas. Stress och psykiska besvär kopplas ofta samman med tinnitus men här är det svårt att avgöra vad som är hönan och ägget. Det vill säga om stress och psykiska besvär uppstod på grund av tinnitus eller tvärtom

Källa: Netdoktor.se