Så ska vi få friskare hjärtan
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08
Karolinska Institutet satsar på nätsajt för att förebygga hjärtkärlsjukdomar
Varje dag får 100 svenskar hjärtinfarkt.
Nu ska siffrorna minskas – med en kurs om hjärthälsa på nätet.
– Vi tar hand om våra bilar men inte om vår hälsa, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet.
Varannan svensk drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar vilket gör det till vårt största folkhälsoproblem.
Nu satsar Karolinska Institutet och Hjärt-Lungfonden två miljoner kronor på en stor satsning kring hjärthälsa genom att starta en nätsajt för att utbilda allmänhet och vårdpersonal.
Förändra livsstilen
På sajten www.sundkurs.se finns råd om hur man ska förändra sin livsstil för att förebygga hjärtsjukdomar. Det finns bland annat fakta om riskerna och råd kring mat, rökning och stress.
Sundkurs har gjorts av professor och läkare Mai-Lis Hellénius vid Karolinska Institutet tillsammans med Karolinska Institutet Education och är finansierat av Hjärt-Lungfonden.
– Det finns en enorm efterfrågan på kunskap kring hjärthälsa. Med den här satsningen på webben hoppas vi att nå fler. Dessutom kan vi förändra och uppdatera oss snabbare än till exempel i läroböcker, säger Mai-Lis Hellénius.
Gratis för allmänheten
För allmänheten är det gratis att gå in på sajten men det finns också en betalversion som vänder sig till sjukvården. Målet är att nå en halv miljon patienter under första året.
På sundkurs.se finns ett stort avsnitt som handlar om motion – med både fakta och råd. Kvinnor som promenerar 1 - 1,5 timme i veckan har 51 procent lägre risk att drabbas av hjärtproblem.
– Vi vet att man kan halvera risken för hjärt- kärlsjukdomar med fysisk aktivitet och det räcker med måttlig träning. Rör du på dig kan du få 6-9 extra levnadsår, säger Mai-Lis.
Gör en hälsokontroll
Hellénius uppmanar till att göra en allmän hälsokontroll för att upptäcka om man finns i riskzonen för hjärtproblem. Och det gäller inte bara äldre personer.
– När man befinner sig mitt i livet och är upptagen med att jobba och bilda familj borde fler göra en hälsokontroll, precis som vi är noga med att kolla våra bilar, säger Mai-Lis.