Blir du aldrig nöjd?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-28

Se upp – det kan göra dig sjuk

Du får beröm på jobbet – men vet att du kunde gjort bättre ifrån dig.

Alla andra tycker att du är en bra mamma – men själv grämer du dig över att du mutade ungen med godis förrförra lördagen.

Kort sagt, du är aldrig nöjd.

Och det kan göra dig sjuk.

Aldrig nöjd? Ibland måste man unna sig att vara nöjd och glad över vem man är och vad man gjort – annars kan man bli sjuk.

Allt fler är aldrig nöjda, trots att de har ett hyfsat liv. Problemet har blivit så stort att ett nytt forskningsområde har växt fram, där man försöker förstå hur missnöjet ser ut och varför det uppstår. Och forskarna är redan säkra: är du aldrig nöjd riskerar du att bli allvarligt sjuk.

Enligt Fredrik Saboochi, som forskar om perfektionism, finns det flera varningssignaler. Se upp om du

Har höga krav på dig själv

Ofta grubblar över vad du kunde gjort bättre

Har svårt att fokusera på det som är bra

Oroar dig för att inte räcka till

Lägger stor vikt vid småbrister

Kan tappa sugen

Det är den ständiga stressen och oron över att inte räcka till som kan utvecklas till olika sjukdomar. Blir man aldrig riktigt nöjd går stressen heller aldrig över – och då kan det påverka ens hälsa. Social ångest, dåliga relationer och depression drabbar oftare dem som aldrig bli nöjda. Utbrändhet är ett tillstånd där prestationsångest och höga krav ofta finns med i bilden.

En ständigt missnöjd person riskerar också att helt tappa motivationen.

– Är man ständigt rädd för att göra fel kan det i det långa loppet bli så att man hellre väljer att inte göra någonting alls, säger Fredrik Saboochi.

Kan det inte vara en bra egenskap att alltid sträva efter att bli bättre?

– Jo, men vill man bli riktigt, riktigt bra kan man inte vara fixerad vid att alltid vara felfri. Då måste man våga släppa på kraven och göra fel ibland, så att man kan få kritik och bli bättre.

Vad kan man då göra om man går runt och är ständigt missnöjd?

– När man gjort någonting kan man efteråt göra ett medvetet försök att fokusera på det som gick bra, och försöka se sina styrkor.

Har man en vän eller arbetskamrat som är drabbad ska man försöka hjälpa honom eller henne att se det som är bra, även om det är svårt.

– Den som är fokuserad på bristerna har ofta svårt att ta in information om det som är positivt, och som vän är det bra att veta att det kan vara så. Man får betona det positiva lite mer, och vara väldigt konkret.

Går i arv

Varför är det då så många som aldrig känner sig riktigt nöjda? Ett svar är att samhället ställer stora krav på oss, och det påverkar vårt sätt att se på oss själva. Ett annat svar är uppväxten. En studie visade att är att en flicka som växer upp med en perfektionistisk mor riskerar att själv bli perfektionist. En pojke däremot verkar snarare påverkas av att bli ställd inför för höga krav och bli kritiskt bemött, menar Fredrik Saboochi.

Maria Wångersjö

Följ ämnen i artikeln