Supermedicinen ska stoppa alla virussjukdomar

Uppdaterad 2011-10-10 | Publicerad 2011-08-12

Nya upptäckten kan vara lika viktig som penicillin

Forskare vid ansedda universitetet MIT i Boston uppger att de gjort en banbrytande upptäckt.

En supermedicin som botar alla virussjukdomar – från förkylning till hiv.

– Det har en fantastiskt potential, men det är en bit kvar, säger virusforskaren Bo Niklasson.

Forskarna från amerikanska MIT kan ha gjort en upptäckt som visar sig lika avgörande som när penicillinet en gång revolutionerade den medicinska vetenskapen.

Men istället för antibiotika uppger man att man hittat en omfattande antiviral som fungerar mot alla virus.

– Det låter ju fantastiskt. Det som varit bekymret med antiviralerna är att de alltid är väldigt smala och bara inriktade mot den sjukdom de är framtagna mot, säger Bo Niklasson, virusforskare och professor vid Uppsala universitet.

Helt ny metod

Tidigare har det bara kunnat bekämpa virussjukdomar på två sätt; genom infektionsmediciner eller ett vaccin som förhindrar en infektion.

Den nya metoden kallar forskarna för DRACO och man tvingar virussmittade celler att förintas och därigenom stoppa infektioner, samtidigt som friska celler inte påverkas, skriver tidsskriften Time. Viruset hinner helt enkelt inte föröka sig.

I labbtester har man använt celler från både människor och djur och metoden har visat sig effektiv på 15 olika typer av virus, bland annat vanlig förkylning, svininfluensa (H1N1), denguefeber och olika typer av blödarfeber.

– I teorin så borde det fungera mot alla typer av virus. Det är självklart så att det kan finnas något virus vi inte kan bota genom metoden, men vi har inte sett det än, säger forskningsledaren Todd Rider vid MIT.

Kan dröja tio år

Enligt forskarna kan det dröja tio år någon medicin kan finnas på marknaden. Men det skulle vara väl värt väntan, enligt Bo Niklasson.

– Ett bredspektrumantiviral som man kan ge till patienter öppnar ju fantastiska möjligheter. Är det så att principen är riktig kan ju forskarna göra en prototyp som man släpper hela forskarsamhället på att försöka fixa till, säger han.

Forskarna tror också att DRACO förhindrar att virus utvecklar resistens mot medicinen.

– Virus är väldigt bra på att utveckla resistens mot saker vi tar fram emot dem, men i det här fallet är det svårt att tänka sig en enkel väg till läkemedelsresistens, säger Karla Kirkegaard, professor i mikrobiologi och immunologi vid Stanfords universitet, till MIT:s hemsida.

Forskningsresultaten har publicerats i den webbaserade medicintidningen PLoS One.