Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Farligt smal? Beteendet säger mer än kroppen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-12

Inte alla smala är ohälsosamma

Är din kompis supersmal?

Är du orolig att det är anorexia?

Tänk då på att man inte behöver vara sjuk bara för att man är tunn i kroppen.

Samtidigt klarar sig personer med ätstörningar bäst när kompisarna lägger sig i.

Ser din kompis för smal ut? Det behöver inte betyda att hon eller han är ohälsosam.

Att säga till överviktiga människor att de borde gå ned några kilon är fortfarande tabu. Men smala personer får ofta gliringar om sin vikt. ”Du som är så smal” kan det heta, eller ”du borde äta upp dig några kilon”. Oron för anorexia gör att många smala blir kritiserade för sin vikt. Men långt ifrån alla smala personer är ohälsosamma, enligt Per Söderström, professor i neuroendokrinologi vid Karolinska institutet. Han arbetar med viktreglering vid ätstörningskliniken Mandolean, och menar att det normala för människan är en ganska låg vikt. Våra kroppar är egentligen vana vid svält, säger han.

– Vår biologi är anpassad efter det. Går man ned i vikt så innebär det också förändringar, till exempel att mensen upphör, men det är i sig inte ett tecken på sjukdom. Kroppen är extremt anpassningsbar och stryktålig.

Smalt är hälsosamt

Många smala har någon gång fått höra att de borde äta upp sig. Men Per Söderström påminner om att det trots allt är hälsosamt att vara smal.

– Det är en hälsofördel. Om man äter för mycket bildas det gifter i kroppen som dödar cellerna.

Enligt honom förkortar det också livet att äta mycket, i experiment där möss har fått mindre mat har de levt så mycket som ett halvt musliv längre.

Men någon gång övergår smalheten ändå till ohälsosam undervikt för somliga. Och det är tyvärr inte helt lätt att reda ut när det sker. Fortfarande är det främst BMI man använder sig av, måttet som visar förhållandet mellan vikt och längd.

– Det finns inget mått man kan ta och sen säga du är alldeles för smal. Vi får in jättesmala personer som inte har något problem alls med hälsan. Men en riktlinje är när BMI börjar gå ned mot 17,5–17.

Inte ens det är dock säkert, enligt Per Söderström. Han har mött tjejer med BMI på 17 som fortfarande varit fullt friska.

Uppmärksamma beteendet

Många smala säger att de försöker gå upp i vikt, men att det inte går. Fast det är ett ganska ovanligt problem, enligt Per Söderström. Orsaken kan i så fall vara medicinsk, och borde undersökas. Per Söderström tror annars att det främst beror på två saker: att man är överaktiv eller att man har någon slags ätstörning.

– Överlevarna i historien är de som klarar svält. Men våra patienter på Mandolean har fastnat i det tillståndet. Det farliga består i att man blir fixerad, säger han.

Därför föreslår Per Söderström att oroliga kompisar ska kolla efter beteenden istället för att bara stirra sig blind på hur smal personen är.

– Saker att titta efter är om personen har svårt att hålla kroppstemperaturen och är väldigt aktiv, säger han.

Kommentarerna hjälper

Och trots att kommentarerna om att kompisen är smal kan såra tycker Per Söderström att de är bra. De som drabbas av anorexia med kompisar som frågar klarar sig nämligen bäst.

– Efter ett tag blir man annars orolig för att lägga sig i och så blir tjejerna isolerade. Till slut kanske bara mamma finns kvar. Men de bästa kompisarna är faktiskt de som lägger sig i, säger han.

Så här känner du igen en ätstörning