Solskyddsfaktorn lurar dig i solen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-02

Använder du solkrämer för att skydda dig mot hudcancer? Det har du inte mycket för. Ny forskning visar att solskrämerna ger ett osäkert skydd mot den farligaste formen av hudcancern – malignt melanom.

Inför de första soliga dagarna har du proppat väskan full med diverse solskyddskrämer. Allt för att skydda dig mot den "farliga" solen. Kanske förgäves.

Solskydd inte säkert

Enligt en djupgående granskning som det populärvetenskapliga magasinet Vitalt Vetande gjort framkommer det tydligare än någonsin att våra föreställningar om solning och solskydd inte stämmer.

– Det riskbeteende vi ser i dag med folk som ligger och trycker på stränder kan aldrig vara bra. Och av dem finns det säkert de som tror att de är skyddade med solkrämer, säger Olle Larkö, dermatolog vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Svårt att veta

Hur bra dagens solkrämer skyddar mot den farligaste varianten av hudcancer, malignt melanom, är omöjligt att säga.

– Vi vet fortfarande väldigt lite om hur den här cancerformen uppstår och därför är det svårt att avgöra hur krämerna bör utformas, säger Olle Larkö.

Tidiga produkter dåliga

Man kan dock konstatera att de tidigaste produkterna på marknaden var till liten hjälp eftersom de bara skyddade mot UVB-strålning, den strålningen som gör oss röda.

Nyare solkrämer kämpar för att hitta ett bra skydd även mot UVA-strålning, men det finns kosmetiska problem.

– Ska solkrämerna skydda mot hela UVA-spektrumet blir de genom framställningen gula, och det är inte så populärt.

Lever i god tro

Den största risken med solskyddsfaktorer är vår egen goda tro. Insmorda från topp till tå är det många som känner sig säkrare och därför vistas längre tid i solen. De senaste tio åren har fallen av malignt melanom ökat med fyra procent per år. Samtidigt som försäljningen av solskyddsmedel rullar på.

– Det finns inget bevis för att solskyddsmedel i sig skulle vara farligt, men man ska vara medveten om riskerna.

Värme – farligt

Utöver kopplingen mellan hudcancer och UV-strålning finns det forskning som visar att värme och vanligt – synligt – ljus kan vara minst lika farligt. Något som solskyddsfaktorn såklart inte skyddar mot.

Värmestudierna som är gjorda vid Hälsouniversitetet Linköping är fortfarande bara på provrörsstadiet.

– Det här är synnerligen intressant om det skulle visa sig stämma i verkligheten.

Inte bara dåligt

Ännu finns det mycket att reda ut. Att sol skulle vara enbart dåligt är inte heller en sanning.

– Lite sol mitt på dagen har till exempel visat sig påverka vissa tumörer positivt. Och d-vitaminer behöver vi, säger Olle Larkö.