Lina, 16, dog av p-pillret
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-23
Fick blodproppar av medlet Yaz
Lina Kristiansson, 16, började äta p-pillret Yaz. En månad senare dog hon.
Nu vill hennes föräldrar varna andra:
– Hur många tjejer ska behöva dö innan det stoppas?
Lina från Öxabäck utanför Borås hade precis börjat ettan på gymnasiet. Hon läste samhällsvetenskapligt program och drömde om ett yrke där hon fick hjälpa andra.
I februari i år började hon äta p-pillret Yaz. Men efter en månad märkte hennes föräldrar Harrieth och Thomas att något var fel.
Lina klagade över smärtor i hjärtat.
– Lina sökte vård två gånger under en vecka. Men bägge gångerna skickades hon hem med penicillin, säger Harrieth.
Medicinen hjälpte inte. Linas tillstånd förvärrades. När helgen kom mådde hon sämre än någonsin.
På lördagen ringde hennes familj efter ambulans, men när den kom fram var det redan för sent.
– Lina dog i mina armar. Jag var helt hjälplös och kunde bara se på när hon försvann bort. Jag satt och höll om henne när räddningspersonalen kom fram, säger Harrieth.
Tredje generations p-piller
Lina dog av blodproppari båda lungorna – orsakade av Yaz.
Yaz är ett nyare slags p-piller, i bland kallat tredje generationens p-piller. Det lanserades i Sverige förra året och sedan dess har försäljningen tiodubblats.
Tillverkaren, Bayer Health Care, står också bakom det liknande p-pillret Yasmin. Även det är populärt bland unga tjejer – och har orsakat allvarliga biverkningar. En 16-årig flicka från Luleå, som ätit det i åtta månader, drabbades av flera blodproppar och fick vårdas på intensiven.
Läkemedelsverket tycker inte att Yaz och Yasmin ska skrivas ut till förstagångsanvändare. Studier visar att de medför en något ökad risk för blodproppar än äldre p-piller.
Harriet och Thomas är i dag oerhört besvikna över att pillren får säljas i Sverige.
– Jag blir så förbannad över att de inte stoppas. Vi förlorade vår dotter, men hur många andra unga tjejer ska behöva dö? Det är väldigt konstigt att man bara fortsätter att skriva ut dem, säger Harrieth.
I dag dominerar Yaz den amerikanska marknaden. Förra året uppgick försäljningen till 1,8 miljarder dollar, enligt New York Times.
”Under all jävla kritik”
Samtidigt har cirka 150 kvinnor i USA stämt tillverkaren efter att ha drabbats av biverkningar.
Harrieth och Thomas har varit i kontakt med Bayer Schering Pharma, som säljer Yaz i Sverige, men tycker inte att företaget tagit deras dotters död på allvar.
– Deras beteende är under all jävla kritik. Med tanke på alla som drabbats av biverkningar borde de stoppa försäljningen. Men de bryr sig bara om sin vinst. Det känns som att Linas liv inte är värt någonting för dem.